Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС увеличава военната помощ за Украйна, след като САЩ спряха финансирането на Киев

Брюксел планира да продължи и допълнително да увеличи военната си помощ за украинските сили, заяви първият дипломат на ЕС Жозеп Борел пред журналисти по време на посещението си в Киев в неделя, предаде Ройтерс.

„Не сме чакали да бъде взето решението [на САЩ], за да увеличим предложенията си за подкрепа на Украйна“, каза служителят, попитан за реакцията на ЕС към премахването на военната помощ за Киев от законопроекта за краткосрочните разходи, приет от Конгреса на САЩ.

Брюксел все още съжалява за решението на американските депутати „дълбоко и задълбочено“, каза Борел, като изрази надежда, че „това няма да бъде окончателно решение и Украйна ще продължи да има подкрепата на САЩ“.

Европейската комисия по-рано предложи създаването на фонд за Украйна на стойност 50 милиарда евро, каза първият дипломат на блока. Самият той вече е предложил да се създаде подобен фонд в размер на 20 милиарда евро в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира на среща на външните министри на ЕС през август.

„Нека видим какво ще се случи в САЩ, но от наша страна ще продължим да подкрепяме и увеличаваме подкрепата си“, каза Бпрел. Първият дипломат на ЕС също така твърди, че военната помощ на блока за Киев е „постоянно структурирана“ и не зависи от решенията на други държави или от резултатите от украинските операции.

Коментарите му дойдоха на фона на продължаващата украинска офанзива, която не успя да доведе до големи промени на фронтовата линия за около четири месеца след старта си, въпреки огромната западна военна помощ преди началото й и тежките украински загуби в хода й.

„Изправени сме пред екзистенциална заплаха за Европа“. Така Борел оправдава необходимостта Европа да праща още повече пари и оръжие на Киев. По думите му, ако Брюксел иска украинските войски да бъдат „по-успешни, трябва да им осигурим по-добро оръжие и по-бързо“.

Общата военна помощ от Брюксел и държавите-членки на ЕС за Украйна възлиза на 25 милиарда евро. Кумулативната военна, финансова и хуманитарна подкрепа на блока достигна 85 милиарда евро, добави той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.