Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС забранява износа на тоалетни чинии за Русия, за да отслаби Путин

Десетият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще се съсредоточи върху спирането на продажбите на високотехнологични стоки, които могат да бъдат използвани в оръжейни системи, както и на санитарни стоки като тоалетни чинии.

EUobserver съобщи, че черният списък за износ от 146 страници ще включва електроника, лазери, радиооборудване, софтуер, авионика, морски камери и редкоземни минерали, както и други по-специфични компоненти, използвани в нанотехнологиите.

Вестникът обаче отбелязва, че пакетът ще обхваща и повече „символични предмети“ от ежедневна употреба. Сред тях са „бидета, тоалетни чинии, казанчета за промиване и подобни санитарни изделия“, както и светодиоди, конопени прежди, машини за сортиране на поща, глинени съдове, тухли, гуми и дори върхове за писалки.

Посланиците към ЕС обаче не успяха да постигнат споразумение по пакета в сряда, като медиите съобщиха, че въпросът за синтетичния каучук, който се използва в гумите, се очертава като препъни камък.

Необходима е подкрепата на всички 27 страни-членки, за да бъде приет пакетът. Лидерите на ЕС напоследък обаче се оплакват, че измислянето на нови санкции става все по-трудно, тъй като целите стават все по-оскъдни. Независимо от това, Брюксел се надява да финализира пакета преди 24 февруари, годишнината от началото на войната на Русия в Украйна.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.