Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС заплаши да забрани Twitter, ако не цензурира „дезинформацията“

Twitter ще бъде забранен в целия ЕС, ако не спазва новите разпоредби относно дезинформацията, заяви френският министър на цифровия преход и телекомуникациите Жан-Ноел Баро. Предупреждението идва малко преди Законът за цифровите услуги на ЕС да влезе в сила на 25 август.

„Дезинформацията е една от най-сериозните заплахи, които тежат на нашите демокрации“, заяви Баро пред радио France Info. – „Надявам се Twitter да се съобрази с европейските правила до 25 август. В противен случай (платформата) вече няма да е добре дошла в Европа. Twitter, ако многократно не следва нашите правила, ще бъде забранен от ЕС“.

Новият закон за дезинформацията задължава търсачките и големите платформи, като Twitter, YouTube и TikTok, да въведат мерки за смекчаване на „дезинформацията или манипулирането на изборите, кибернасилието срещу жени или вредите за непълнолетни онлайн“. Европейската комисия може да глобява нарушителите с до 6% от годишния им оборот.

Еврокомисарят по вътрешните пазари Тиери Бретон обяви миналата седмица, че Twitter се е оттеглила от доброволния Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията на блока.

„Задълженията обаче остават. Можете да бягате, но не можете да се скриете“, каза Бретон, добавяйки, че условията на закона ще бъдат „готови за прилагане“, когато срокът за спазване изтече през август.

Милиардерът Илон Мъск, който придоби Twitter миналата година, обеща да поддържа свободата на словото и да предложи повече прозрачност. „Тази платформа е  решена да бъде най-малко неверният източник на информация“, написа Мъск в Twitter в началото на май.

По-рано този месец Twitter изпълни искане на турското правителство за ограничаване на достъпа до някои акаунти в седмиците преди президентските и общите избори в страната. Мъск защити решението, като заяви, че иска да избегне спирането на Twitter изцяло в Турция.

„Не можем да надхвърлим законите на една държава… Ако имаме избор дали нашите хора [да отидат] в затвора или да се съобразим със законите, ще се съобразим със законите“, каза Мъск пред Би Би Си миналия месец.

Повече за новия европейски закон за „дезинформацията“: ЕK налага още по-голяма цензура в социалните мрежи и Google и високи глоби за „дезинформация“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.