Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС заплаши Twitter със санкции заради изтрити журналисти от CNN, NYT, Washington Post

ЕС може да наложи санции на Twitter заради изтритите акаунти на няколко журналисти от CNN, New York Times и Washington Post, заяви представител на Европейската комисия. Профилите в Twitter на журналисти от трите световни медии бяха изтрити от социалната мрежа заради споделяне на лична информация за местонахождението на семейството на собственика на Twitter Илон Мъск.

Сред тези, чиито акаунти бяха спрени за постоянно, са кореспондентът на CNN Дони О’Съливан, технологичният репортер на New York Times Райън Мак, репортерът на Washington Post Дрю Харуел, журналистът от The Intercept Мика Лий, кореспондентът на VOA Стив Хърман, писателят на Mashable Мат Биндър, бившият водещ на MSNBC Кийт Олберман и бившият журналист на Vox Аарон Рупар.

Изтрит беше и акаунтът в Twitter, принадлежащ на конкурентната социална мрежа Mastodon. Според Fox News Mastodon e „сигурно убежище за либералите, които първоначално избягаха от Twitter след като беше купен от Мъск (много от тях впоследствие се върнаха в Twitter)“.

Мъск, който определи себе си като абсолютист на свободата на словото, получи яростна реакция за чистката на критиците си, като мнозина го призоваха да обясни защо тези акаунти са били спрени.

Милиардерът защити действията си в Twitter, като написа: „Същите правила за доксинг важат за журналистите, както и за всички останали“. „Доксинг“ е акт на споделяне на информация като адреси, телефонни номера и имейли онлайн в опит да се позволи на други да тормозят засегнатите лица.

По-рано Мъск обяви, че профилът на Джак Суини – @elonjet, е забранен заради „доксинг“, тъй като публикува публично информация за местонахождението на самолета на Мъск. Младежът от години следи самолета на Мъск и публикува информация в Twitter. Въпреки че първоначалмо милиардерът обяви, че няма да изтрива профила, в последствие промени решението си заради инцидент, свързан със заплаха за сигурността на семейството му. Собственикът на Twitter сподели видео с младеж с качулка, който е преследвал автомобила с детето на Мъск от близко летище. Той съобщи, че е сезирал полицията за случая.

Главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск защити решението си да забрани няколко репортери от платформата в четвъртък вечерта, твърдейки, че те нарушават политиките на Twitter за „доксинг“.

„Ти нарушаваш правилата и ще бъдеш отстранен“, каза Мъск в разговор с журналисти в Twitter Spaces. „Край на историята.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.