Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Евробарометър“: Повече от половината българи вече не одобряват подкрепата на ЕС за Украйна

По-малко от половината (48%) от българите одобряват подкрепата на Европейския съюз за Украйна. Този процент не се променя и когато респондентите биват питани да се замислят за по-конкретни действия като санкциите срещу Русия и хуманитарна, военна и финансова помощ за украинците, показва проучване на „Евробарометър„.

За сравнение прочуването на „Евробарометър“ от втората половина на април (един месец след началото на войната) сочеше, че значително по-всиок процент – 73% от българите, са изпитвали симпатии и съчувствие към украинците, 71% са били съгласни със солидарността на ЕС  и 47% са подкрепяли бързата реакция на съюза с изпращането на помощ за Украйна.

Последното проучване на Евробарометър показва, че четирима от десет българи не са доволни от сътрудничеството между страните от ЕС за справяне с последиците от войната.

Средно 74% от гражданите на Европейския съюз одобряват подкрепата за Украйна. В почти всички държави членки процентът на хората, които одобряват подкрепата на ЕС, е по-висок от процента на изразяващите неодобрение, с най-високи нива в Швеция (97%), Финландия (95%), Холандия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%). Най-ниско е одобрението в Словакия (49 %),  България (48 %), Гърция (48 %) .

"Евробарометър": Повече от половината българи вече не одобряват подкрепата на ЕС за Украйна
Източник: Евробарометър

Според прочуването влиянието на войната в Украйна се усеща осезаемо от европейските граждани. Заради войната и последиците от нея близо две трети от гражданите на ЕС вярват, че животът им ще се промени (65%), като този процент се е покачил с 4 пункта в сравнение с април/май 2022 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.