Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Евродепутат: ЕС се опитва да прикрие най-големия корупционен скандал в историята си

Корупционният скандал в Европейския парламент се замита под килима, като замесените се връщат към парламентарните си задължения, сякаш нищо не се е случило, смята полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

„Свидетели сме на прикриване“, каза Яцек Сариуш-Волски, евродепутат от полската управляваща партия „Право и справедливост“ (ПиС), цитиран от Remix News. Той добави, че „скандалът е бил истински, а доказателствата много осезаеми“.

Евродепутат: ЕС се опитва да прикрие най големия-горупционен скандал в историята сиПолският евродепутат Яцек Сариуш-Волски обвини ЕС, че се опитва да погребе най-мащабния корупционен скандал в историята си.

Той също така разкри, че замесените се връщат на работа в Европарламента, сякаш нищо не се е случило, включително бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, която беше освободена от ареста и се връща на позицията си на евродепутат.

Корупционният скандал избухна през декември 2022 г. с ареста на Кайли. Тя е заподозряна, че е взела подкупи от Катар, като белгийската полиция е открила над 100 000 евро, натъпкани в хартиени торби и куфар по време на обиск в апартамента й. Прокурорите твърдят, че това са били пари от подкуп от Катар.

Кайли е водила луксозен начин на живот, а разследващите поставиха под въпрос с какви пари се е сдобила с по-скъпи недвижими имоти.

Освен това в скандала са обвинени още двама евродепутати – Марк Тарабела и Андреа Коцолино. Имунитетът и на двамата беше свален по време на наказателното разследване.

Вече има опасения, че поради публичността на скандала, включващ евродепутати-либерали, ЕС няма да позволи разследването да продължи напред. Твърди се, че до 100 евродепутати могат да се окажат замесени  в „Катаргейт“, което ще има дълбоки последици за основните партии в Европа.

Полският евродепутат Сариуш-Волски коментира, че „това е пример за безнаказаността по отношение на корупцията, в която са замесени тези хора“. Той смята, че причината аферата да бъде замитана под килима е, че скандалът може да погълне изпълнителната власт на ЕС и други политически групи, различни от социалистите.

Още по темата: Еврокомисар с 60 000 евро хонорар: „Имах одобрението на Урсула фон дер Лайен“ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.