Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Евродепутати искат разследване за корупция срещу Урсула фон дер Лайен и нейния съпруг

Евродепутати настояват за разследване за корупция срещу Урсула фон дер Лайен. В писмо, адресирано до еврокомисаря по прозрачността, седем евродепутати искат ЕС да проведе разследване на търговската дейност на Хайко фон дер Лайен, съпруг на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. Причината са разкритията на италиански медии, че лабораторията Orgenesis Inc., оглавявана от Хайко фон дер Лайен, е получила финансиране от 200 милиона евро от Европейската комисия, оглавявана от съпругата му Урсула фон дер Лайнен.

Седемте евродепутати настояват да се хвърли светлина върху бизнеса на човек, чиято дейност е повече от съмнителна. В писмо, публикувано в Twitter на 16 декември, евродепутатите искат разследване за финансирането на Orgenisis, лабораторията, на която съпругът на Фон дер Лайен е медицински директор.

„Особено сме обезпокоени от съобщения в пресата в Италия и Германия относно бизнес дейността в страните от ЕС на Orgenesis Inc., американска компания, в която работи г-н Хайко фон дер Лайен, съпруг на председателя на Европейската комисия“, се казва в съобщението.

В писмото евродепутатите се позовават на неотдавнашния скандал, разкрит в края на октомври от Lecourrier-du-soir. Според разследването  Хайко фон дер Лайен е в надзорния съвет на фондация, получила финансиране от над 200 милиона евро от Европейската комисия, оглавявана от съпругата му Урсула фон дер Лайен.

Изправен пред силен медиен натиск, Хайко фон дер Лайен най-накрая подаде оставка от поста си, но компанията Orgenesis Inc. продължава да е част от тази фондация.

„Според италианските медии, въпреки че г-н Фон дер Лайен е подал оставка от надзорния съвет на фондацията, Orgenesis Italy S.R.L продължава да бъде част от проекта и получава безвъзмездни средства, в размер на 200 000 евро годишно, от италианския план за възстановяване и устойчивост. Журналистите също така посочват, че Orgenesis Inc. и нейните европейски дъщерни дружества не са регистрирани в регистъра за прозрачност на Европейския съюз“, пишат в сигнала.

Седемте евродепутати споменават възможни конфликти на интереси. „Съпругът на председателя на Европейската комисия поема водеща ръководна роля като медицински директор и управляващ директор в частна компания, участваща в проекти, финансирани или съфинансирани по европейски програми, следователно с публични средства. Въпросите на гражданите на ЕС и техните представители относно възможни конфликти са легитимни“, твърдят евродепутатите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.