Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Еврокомисар с 60 000 евро хонорар: „Имах одобрението на Урсула фон дер Лайен“

След „Катаргейт“ в Европейската комисия избухна нов корупционен скандал, в който е замесено името на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и гръцкия политик Димитрис Аврамопулос, бивш еврокомисар.

Аврамополус в качеството си на еврокомисар е получил сумата от 60 000 евро като част от дейността си в рамките на неправителствената организация „Борба с безнаказаността“, която е в основата на корупционния скандал, който разтърсва Брюксел от няколко дни.

Според La Stampa Аврамопулос е получил парите за участие в две събития. Самият политик не отрича това, но твърди, че Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, лично му е разрешила. „Получих одобрението на Фон дер Лайен“, каза той.

По повод хонорара си Аврамопулос заявява: „Между февруари 2021 г. и февруари 2022 г. получих надлежно деклариран хонорар от около 60 000 евро“. Месечната вноска е била 5000 евро, която е била обложена с данък в Гърция. „Месечният ми нетен доход в „Борба с безнаказаността“ (Fight Impunity) беше 3750 евро“, обяснява той.

Еврокомисар с 60 000 евро хонорар: "Имах одобрението на Урсула фон дер Лайен"
Димитрис Аврамопулос

Другият скандал около този случай е, че Европейската комисия е издала писмено разрешение Аврамопулос да участва в тези събития от името на Fight Impunity, неправителствена организация, която не е регистрирана в регистъра за прозрачност на ЕС.

Източник, цитиран от италианските медии, потвърждава информацията: „Фон дер Лайен наистина го е упълномощила да получи възнаграждение за провеждане на „кампании за повишаване на осведомеността като публикуване на статии, участие в конференции, даване на интервюта“. Работата на еврокомисаря на практика се свежда само до участие в две конференции и една статия за една година, всичко това за 60 000 евро.

Аврамопулос има свое обяснение за корупционния скандал. „Това е конспирация от страна на определени кръгове (италианци, бел. ред.), която има за цел да опетни имиджа на кандидатурата ми за специален представител на ЕС в Персийския залив. В Брюксел всички знаят, че аз съм фаворит за тази позиция“, каза той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.