Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Еврокомисар с 60 000 евро хонорар: „Имах одобрението на Урсула фон дер Лайен“

След „Катаргейт“ в Европейската комисия избухна нов корупционен скандал, в който е замесено името на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и гръцкия политик Димитрис Аврамопулос, бивш еврокомисар.

Аврамополус в качеството си на еврокомисар е получил сумата от 60 000 евро като част от дейността си в рамките на неправителствената организация „Борба с безнаказаността“, която е в основата на корупционния скандал, който разтърсва Брюксел от няколко дни.

Според La Stampa Аврамопулос е получил парите за участие в две събития. Самият политик не отрича това, но твърди, че Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, лично му е разрешила. „Получих одобрението на Фон дер Лайен“, каза той.

По повод хонорара си Аврамопулос заявява: „Между февруари 2021 г. и февруари 2022 г. получих надлежно деклариран хонорар от около 60 000 евро“. Месечната вноска е била 5000 евро, която е била обложена с данък в Гърция. „Месечният ми нетен доход в „Борба с безнаказаността“ (Fight Impunity) беше 3750 евро“, обяснява той.

Еврокомисар с 60 000 евро хонорар Имах одобрението на Урсула фон дер Лайен
Димитрис Аврамопулос

Другият скандал около този случай е, че Европейската комисия е издала писмено разрешение Аврамопулос да участва в тези събития от името на Fight Impunity, неправителствена организация, която не е регистрирана в регистъра за прозрачност на ЕС.

Източник, цитиран от италианските медии, потвърждава информацията: „Фон дер Лайен наистина го е упълномощила да получи възнаграждение за провеждане на „кампании за повишаване на осведомеността като публикуване на статии, участие в конференции, даване на интервюта“. Работата на еврокомисаря на практика се свежда само до участие в две конференции и една статия за една година, всичко това за 60 000 евро.

Аврамопулос има свое обяснение за корупционния скандал. „Това е конспирация от страна на определени кръгове (италианци, бел. ред.), която има за цел да опетни имиджа на кандидатурата ми за специален представител на ЕС в Персийския залив. В Брюксел всички знаят, че аз съм фаворит за тази позиция“, каза той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.