Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европа е най-големият губещ в конфликта, подклаждан от САЩ: анализ

Европейският съюз като цяло ще се окаже най-големият губещ независимо как ще се развие конфликтът между Русия и Украйна. Последствията за европейските страни не са само икономически сътресения, но и геополитически последици, коментира анализ на China Daily.

Делът на предприятията в ЕС, които губят пари, се е повишил от нормалните средни 8 % на 15 % през месеците след началото на конфликта, а делът на предприятията, които рискуват да просрочат задълженията си, е нараснал от 10 % на 17 % през същия период, според Европейската инвестиционна банка, което говори много за това колко европейски икономики са били засегнати от конфликта.

Въпреки че не всички европейски държави силно зависят от Русия за петрол и газ, Русия е толкова важен доставчик на международните пазари на петрол и газ, че прекъсването на търговията, главно поради санкциите срещу този основен доставчик, предизвика покачване на цените, което доведе до по-високи производствени разходи в много отрасли.

Тези страни от ЕС, включително Германия и Франция, които силно зависят от Русия за петрол и газ, понасят тежестта на икономическите санкции, които Вашингтон оркестрира срещу Русия, пише China Daily.

В резултат на това инфлацията се превърна в бич, който оказва сериозно влияние върху качеството на живот на хората в страните от ЕС. Цените на много основни продукти като пшеница, торове и газ непрекъснато растат и се очаква да се повишат с 6% тази година според оценки на експерти. Покачващите се цени ще задушат търсенето, което от своя страна ще се отрази на икономическия растеж и ще повиши цените на храните и енергията. Това е порочен кръг за цялостната икономическа ситуация в страните от ЕС.

Нищо чудно, че в някои страни от ЕС се проведоха протести срещу военната подкрепа за Украйна, като протестиращите настояваха техните правителства да се съсредоточат върху ежедневните нужди на хората. Всъщност най-уязвимите групи в страните от ЕС бяха най-силно засегнати от най-високата инфлация от десетилетия.

Ако ЕС беше постигнал нещо в утвърждаването на собственото си присъствие като независим политически блок на сцената на международната политика преди началото на войната, най-тежкият конфликт на континента след Втората световна война сложи край на всичките му усилия да стане политическа сила, която може да поддържа дистанция от Съединените щати.

Започвайки своята прокси война срещу Русия, САЩ успяха да затвърдят лидерството си над Организацията на Северноатлантическия пакт. ЕС, страхувайки се да стъпи на собствените си крака, последва примера на САЩ. Да хвърли тежестта си върху Украйна под ръководството на САЩ е избор, който ЕС направи. Но има цена за плащане. Макар че САЩ се справят много добре с излизането от конфликта, икономиката на ЕС и стандартът на живот на европейците търпят удари и бъдещето им да се превърнат в независим политически полюс на глобалната геополитическа арена изглежда все по-недостижимо.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.