Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европа е зависима от китайския памук, използван в барута, за да произвежда боеприпаси

Европейските отбранителни компании предупредиха, че зависимостта от китайския памук, използван в барута за боеприпаси, застрашава способността им да разширят производството, докато западните страни се надпреварват да въоръжат армията на Украйна. Памукът има двойна употреба и е необходима суровина и във военната индустрия.

Памучните линтери, страничен продукт и основна съставка, необходима за производството на нитроцелулоза, се използват в артилерийски снаряди и други експлозиви. Търсенето на боеприпаси скочи, тъй като Украйна консумира снаряди с високи темпове във войната си срещу Русия. Но изпълнителите в областта на отбраната се борят да увеличат производството поради ограниченията на веригата за доставки на различни суровини, включително нитроцелулоза, произвеждана от памук. Нитроцелулозата е продукт на реакцията на естерификация на целулоза и азотна киселина. Това е бяла или жълтеникава памучна вата.

Водещи производители на оръжия, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е прекалено зависима от памучните линтери от Китай, които представляват малко под половината от световната търговия.

Армин Папергер, главен изпълнителен директор на Rheinmetall, водещ производител на боеприпаси, коментира пред Financial Times, че Европа разчита на Китай за доставка на над 70%“ от памучните линтери, които използва. „Съществува риск [Китай да задържи линтери по геополитически причини]. И това е причината да купуваме колкото е възможно повече, за да попълним запасите си“, каза той.

ЕС има за цел да увеличи производството на стандартните за НАТО 155 мм снаряди до 1,4 милиона годишно, за да попълни запасите на държавите членки, които са изчерпани. Много държави в ЕС изпратиха снаряди от собствените си резерви, за да помогнат на украинските въоръжени сили срещу превъзхождащия ги руски производствен капацитет.

ЕС създаде фонд от 2 милиарда евро за стимулиране на производството на експлозиви в Европа. „Има огромен недостиг на нитроцелулоза, което причинява трудности на други места в индустрията“, каза друг изпълнителен директор на индустрията пред Financial Times.

Европейските лидери подчертаха недостига на барут. „Всички осъзнахме необходимостта да се изправим пред недостига на някои компоненти, особено на барут“, каза френският президент Еманюел Макрон през март след среща на основните поддръжници на Украйна.

Китай доставя почти половината от целулозата от памучни линтери, търгувана в световен мащаб, според Международния търговски център. Най-големите вносители на материала са Германия, Швеция и Белгия. Компаниите предупредиха, че ще бъде трудно бързо да увеличат производството на експлозиви, докато са зависими от китайски източници, и има опасност Китай да ограничи износа на материала, ако отношенията се влошат.

Русия, която също увеличава производството на боеприпаси, засили вноса на нитроцелулоза от Китай през последните две години. Руските покупки от Китай са скочили от 3,4 милиона долара през 2022 г. до 7,18 милиона долара през първите 10 месеца на 2023 г., според данните за вноса, проучени от британският Royal United Services Institute.

Шведският оръжеен производител Saab твърди, че в дългосрочен план компаниите може да трябва да обмислят алтернативни начини за производство на критични материали, за да осигурят „екосистемата на боеприпасите“ в Европа. Директорът на компанията Микаел Йохансон заяви пред Financial Times, че нитроцелулозата е пример за това как отбранителните компании ще трябва да изградят нови вериги за доставки в „многополюсен свят“, където „ще присъства не само западният ред, основан на правила“. Той добави: „Трябва да мислим… и с кого можем да работим в дългосрочен план, на кого можем да се доверим.“

Британската BAE Systems, която снабдява въоръжените сили на Обединеното кралство с боеприпаси, заяви, че въпреки че има достатъчно запаси от суровини за производството на муниции, тя е „наясно с потенциалните опасения, свързани с бъдещата наличност на нитроцелулоза“ и активно се ангажира с партньорите си за осигуряване на бъдещи доставки. Rheinmetall, чието дъщерно дружество Nitrochemie произвежда нитроцелулоза, потвърди, че обмисля създаването на производствено звено за линтери в Долна Саксония като част от нов завод за производство на боеприпаси.

Още по темата: Китай: Кинетично оръжие може да унищожи американски „Ейбрамс“ с един изстрел 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.