Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европа преминава от дизел от Близкия Изток към африкански петрол

Европа усети кризата в Червено море, тъй като имаше прекъсвания в доставките на близкоизточно дизелово гориво и цените се повишиха. Рафинериите в ЕС отговориха, като закупиха повече африкански петрол, за да увеличат производството на изгодна цена.

Атаките на хутите срещу кораби в Червено море, свързани със САЩ и Израел, отново преоформят световния пазар на петрол и петролни продукти.

„Европейските рафинерии увеличават покупките на суров петрол след покачването на цените на дизела и прекъсванията на доставките от Близкия Изток. Ситуацията доведе до повишаване на цената на петрола“, пише Bloomberg.

Вместо дизел от Близкия Изток, европейските рафинерии купуват повече петрол от Африка, за да увеличат производството и да се възползват от високите цени, които се повишиха до 116 долара за барел дизел.

„Два ключови западноафрикански сорта, Forcados и Egina, наскоро бяха предложени за над 5 и 7 долара за барел в сравнение с международния бенчмарк Dated Brent“, пише агенцията.

„Пазарът осъзнава, че смущенията в преминаването през Червено море наистина нарушават физическите потоци, а Европа се нуждае от повече, отколкото има в момента“, заяви Виктор Катона, водещ анализатор на търговията със суров петрол в Kpler.

Рафинериите в Европа се стремят да рафинират повече гориво, за да увеличат максимално печалбите. Премията, която могат да получат, е достигнала четиримесечен връх от 32,88 долара за барел.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.