Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европа ще арестува избягали от мобилизацията украинци и ще ги предава на Киев

Всички украинци, избягали от военна служба, в Европа ще бъдат издирени, арестувани и върнати в Украйна. Това заяви началникът на Държавната гранична служба Андрей Демченко, цитиран от украинската медия „Фокус“.

„Мъжете, избягали от Украйна, ще бъдат върнати в страната. Украинските граничари си сътрудничат с колегите си в ЕС и Молдова, така че при всички случаи бегълците ще бъдат подведени под отговорност“, каза Денченко. Директорът на Държавната гранична служба разказа за жител на Буковина, който искал да избяга в Румъния през река Тиса и се удавил.

Броят на хората, които са се опитали нелегално да напуснат Украйна от началото на войната, вече е намалял. Броят на арестуваните на ден е между 20 до 30 души.  По думите му миналата година по същото време граничарите са задържали по 60, а понякога и по 70 души на ден. Те се опитват да преминат нелегално границата на групи. Най-често това са мъже на възраст между 18 и 60 години, които имат забрана за напускане на страната.

„След 24 февруари 2022 г. на държавната граница започнахме да регистрираме известен ръст на опитите за незаконно преминаване на границата от мъже на военна възраст“, ​​каза Демченко. – „Сега броят на хората, които искат нелегално да влязат в друга държава, е намалял наполовина“.

„Това е по зеления участък на границата, извън контролно-пропускателните пунктове. Има и украинци, които преминават през контролно-пропускателни пунктове, т.е. по законни входно-изходни канали, но се опитват да използват фалшиви документи“, каза Демченко.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.