Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европа е лишена „за неопределено време“ от ключов маршрут за доставка на газ: „Газпром“

Щетите по руските тръбопроводи „Северен поток“ 1 и 2 означават, че Европа е лишена за неопределено време от един от ключовите си маршрути за доставка на газ, заяви говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов.

Техническите данни позволяват на „Газпром“ да каже със сигурност, че резките спадове на налягането са причинени от физически щети, подчерта говорителят.

Според него по време на инцидента тръбопроводите не са транспортирали газ, но и двете са били пълни с 800 милиона кубически метра газ и готови за експлоатация, еквивалентни на потреблението на Дания в продължение на три месеца.

„По същество Европа е лишена за неопределено време от един от ключовите маршрути за получаване на решаващ енергиен ресурс. Русия и „Газпром“ похарчиха огромно количество енергия и пари за изграждането и пускането на тези тръбопроводи, защото това е най-краткият и безопасен, както си мислехме, начин руският газ да достигне до европейските потребители. Сега тръбопроводите стоят с дупки“, каза Куприянов на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Газпром започна да търси възможни решения, за да възстанови системата „Северен поток“, но времевата линия все още не може да бъде оценена. Това е много трудна техническа задача“, каза Куприянов и подчерта, че за да се оцени ситуацията, „Газпром“ ще трябва да започне с физическа проверка на повредените райони.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.