Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европарламентът гласува плана за премахване на правото на вето на държавите-членки

Европарламентът одобри в сряда плана за премахване на правото на национално вето на държавите-членки на ЕС. Решението е част от предложена реформа на Евросъюза, която цели да  централизира  властта на Брюксел, като намали тази на националните правителства.

Общо 291 евродепутати подкрепиха предложението, представено от групата „Верхофстад“, евродепутати, водени от Ги Верхофстад, за изменение на договорите на Европейския съюз в полза на по-голяма централизация и ограничаване на суверенитета на държавите-членки.

Решението беше прието с мнозинство от едва 17 гласа, след като фракция от консервативни парламентарни групи изрази значително противопоставяне на този ход.

В пленарния дебат по въпроса във вторник Верхофстад заяви, че правата на вето са били използвани от държавите-членки, разочаровани от политиката на Европейския съюз, за да „изнудват“ блока, визирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

В отговор полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски обвини федералистите в Европейския парламент, че се опитват „да трансформират ЕС от общност на суверенни държави в супердържава“.

Сариуш-Волски подаде оставка от работната комисия, ръководена от Верхофстад, в знак на протест срещу разработването на плана, който допълнително ще политизира Европейската комисия, ще даде на Брюксел изключителни правомощия по няколко въпроса, включително околната среда, образованието и общественото здраве, и ще премахне необходимостта от единодушие между държавите-членки в ключови области на политиката.

Полският евродепутат нарече този ход „мълчалив пуч с комунистически корени“.

Заместник-председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Роб Роос написа в X/Twitter: „В Страсбург нашата демокрация е погребана.“

Промяната на договора за ЕС обаче остава въпрос, по който се изисква единодушие между правителствата на държавите-членки.

Унгария и Полша, дори при потенциално либерално правителство, водено от Доналд Туск, остават против плановете, а няколко други държави изразиха значителна загриженост относно това, което много критици смятат, че е поредното заграбване на власт, което ще служи на интересите на по-големите държави-членки и ще прехвърли по-нататъшен суверенитет от държавите-членки на Брюксел.

Още по темата: Още по темата: Франция и Германия вземат властта в ЕС, несъгласните държави няма да имат право на вето 

Източник:Remix News
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.