Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейци горят боклук, за да се топлят: Bloomberg

Полските домакинства изгарят боклук, за да се топлят, съобщи Bloomberg. Докато като страната се бори с последиците от газовата криза, замърсяването се очаква да скочи рязко.

„Това е толкова лошо този сезон, че мирише на изгарен боклук всеки ден, което е напълно ново.“, разказва Паулина Мрочковска, 35-годишна майка на три деца от предградие на Варшава, пред американския вестник. „Страшно е да се мисли какво ще се случва, когато наистина стане студено.“

Мрочковска каза, че за първи път е забелязала, че нещо не е наред, когато е забелязала съсед, който трупа боклук в работилницата им, но проблемът не е уникален за полската столица. В град Нови Сач, на около 100 километра югоизточно от Краков, местните власти събират значително по-малко боклук от миналата година, което засилва опасенията, че силно замърсяване на въздуха от запалените боклуци може да стане обичайно, тъй като температурите падат допълнително.

Полша даде зелена светлина на гражданите, за да изгорят боклука си, като Ярослав Качински, лидер на управляващата партия „Право и справедливост“, каза на поддръжниците си миналия месец, че „човек трябва да изгори почти всичко“, за да остане на топло. Декларацията на Качински дойде няколко месеца, след като правителството му облекчи забраната за нискокачествени въглища и седмици след като регионално събрание в Краков гласува за отлагане на забраната за изгаряне на почти всичко в домакински пещи.

След като Русия започна войната в Украйна през февруари, Полша стана един от най-силните поддръжници на забраната за внос на газ в целия ЕС.

Преди войната Полша разчиташе на Русия за 46% от своя газ, 64% от петрола си и 15% от въглищата си. Въпреки това потокът от газ спря през април, когато Варшава отказа да плати на руския енергиен гигант „Газпром“ в рубли и планира да прекрати вноса на петрол до края на годината. Полша спря да купува въглища от Русия през април и въпреки че правителството настоя, че вътрешните доставки са достатъчни, за да компенсират недостига, скоро след това беше съобщено за недостиг, а цените се удвоиха.

Според данни на ЕС от миналата година Нови Сач вече е най-замърсеният град в евросъюза, като четири други полски града – Згиерц, Пьотрков Трибуналси, Зори и Краков, са в топ 10 на градовете с най-мръсен въздух.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.