Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейски лидери обмислят смяната на Урсула фон дер Лайен с Марио Драги

Някои европейски лидери стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung. Авторитетното издание излезе със силно критична статия „Симулация на демокрация с Фон дер Лайен: Брюксел заблуждава гражданите си“.

Четири седмици преди европейските избори Урсула фон дер Лайен трябва да се тревожи за бъдещето си. Ще получи ли тя втори мандат като председател на Комисията? Някой ще реши – със сигурност не избирателите, пише Neue Zurcher Zeitung и добавя: Удивително е: допреди няколко седмици „мадам Европа“ изглеждаше почти готова за най-високия пост в ЕС. Сега нейният трон внезапно сякаш се клати.

През 2019 г. не избирателите й помогнаха да влезе в длъжност, а по-скоро френският президент Еманюел Макрон (който искаше да отслаби Европарламента). Пет години по-късно нейните партийни приятели я обявиха за най-добрия кандидат, но механизмът на властта остана същият: не резултатите от изборите, а споразуменията в Европейския съвет решават кой ще оглави изпълнителния орган на ЕС.

Bloomberg съобщи миналия месец, че френският президент Еманюел Макрон, смятан от мнозина за ключов поддръжник на Фон дер Лайен, обмисля неин заместник.

Въпреки че председателят на ЕК не се избира пряко от гражданите на ЕС, както евродепутатите, съдбата на Фон дер Лайен все още косвено зависи от резултата от европейските парламентарни избори, насрочени за следващия месец. Тя остава основният кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която има най-много места в Европейския парламент.

Всеки кандидат на ЕНП ще изисква подкрепа с абсолютно мнозинство от евродепутатите, а Фон дер Лайен отказа да изключи коалиция с десни групи, за да си осигури още един петгодишен мандат.

В европейските столици мнозина са недоволни от на Фон дер Лайен – „от нейната прекомерна политика за климата [и] отслабващата икономика“. „Обвиненията в непотизъм и непрозрачност“ също хвърлят сянка върху перспективите й да си осигури втори 5-годишен мандат.

Според швейцарския вестник италианският премиер Джорджа Мелони, заедно с френския президент Макрон, обмислят алтернативи на Фон дер Лайен, включително бившия президент на Европейската централна банка и бивш италиански премиер Марио Драги.

Bloomberg също заяви през април, че Макрон обсъжда потенциални заместници с други лидери на ЕС. Медията посочи Драги като възможен кандидат.

Макрон направи няколко завоалирани упрека към Фон дер Лайен през последните месеци. През март той се оплака, че макар „председателството на комисията да е там, за да защитава общия интерес“, то е станало „свръхполитизирано“.

Позицията на Фон дер Лайен също беше разклатена от няколко скандала, сред които изтритите й съобщения с изпълнителния директор на Pfizer Алберт Бурла и договора за ваксините срещу Ковид. Миналия месец председателят на комисията беше остро критикувана, след като назначи сънародника си – германския евродепутат Маркус Пипер – на доходоносния пост – „специален съветник“ със заплата от 17 000 евро на месец.

Представители на ЕС като първия дипломат на блока Жозеп Борел и еврокомисарят Тиери Бретон изразиха тревога заради „въпроси за прозрачността и безпристрастността на процеса на номиниране“. Комисията обаче настоя, че процесът за назначаване на Пипер “се е състоял в пълно съответствие с процедурите“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Тези от високите постове на властта се чудят какви рокади да покажат за добруването на тези от долу, които понасят последствията от цялата мизерия на лицемерните им нарцистични лъжи! Вече няма връщане назад. Или европейският съд ще сети, че има неотложна работа? В противен случай европейският съюз ще превърне континента Европа в затвор, който има за цел да унищожи свободата на човешкият Ум!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.