Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕЦБ: ЕК ще подкопае доверието в еврото, ако използва замразените 196 млрд. евро на Русия

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди в частни разговори Европейската комисия да не използва лихвите от замразени руски активи, съобщи Financial Times, позовавайки се на вътрешна бележка от управителния съвет на ЕЦБ.

Законодателите на ЕС обмислят начини за използване на част от приходите за възстановяването на Украйна.

Според Financial Times ЕЦБ се опасява, че подобни действия биха могли да насърчат други централни банки, които държат големи валутни резерви, да „обърнат гръб“ на еврото, особено ако ЕС реши да действа сам, а не в съвместен ход със страните от Г-7.

„Няма несъгласие, че това е морално правилно, но „как“ е много трудно. Не можеш да заобиколиш върховенството на закона. И ако откриеш нещо, което е правно издържано, какви са последиците за позицията на еврото като глобална валута?“ Това заяви неназован дипломат от ЕС пред вестника. Той добави, че комисията финализира предложенията за потенциално използване на замразени руски активи, които се очаква да бъдат разкрити по-късно този месец.

Депозитарите на ценни книжа на ЕС са конфискували около 196,6 милиарда евро руски активи от началото на войната, отбелязва изданието и добавя, че само базираната в Белгия Euroclear е генерирала 734 милиона евро лихви по парични салда от санкционирани от Русия активи през първото тримесечие на 2023 г.

Общо западните правителства са замразили активи на руската централна банка за около 300 милиарда долара от началото на войната в Украйна и са конфискували активи на стойност над 80 милиарда долара, принадлежащи на руски граждани и предприятия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.