Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейската комисия забрани TikTok

Европейската комисия (ЕК) нареди на служителите си да деинсталират популярното китайско приложение за социалната мрежа TikTok от корпоративни устройства, обяснявайки този ход като необходим за укрепване на киберсигурността.

За да защити данните на ЕК и да увеличи киберсигурността си, комисията е „решила да спре приложението TikTok на корпоративни устройства и лични устройства, записани в услугите за мобилни устройства на ЕК“, се казва в изявление, публикувано от комисията.

Служителите имат срок до средата на март да изпълнят решението или в противен случай да загубят достъп до своите имейли на ЕК и приложенията на Skype.

Говорител на TikTok заяви пред медиите, че забраната е „погрешна и се основава на фундаментални погрешни схващания“ за платформата. Говорителят заяви, че компанията се е „свързала с Комисията, за да изясни нещата и да обясни как защитава данните на 125-те милиона души в целия ЕС, които идват в TikTok всеки месец“.

Миналия месец група републикански законодатели в САЩ въведоха „No TikTok on United States Devices Act“, който се стреми да забрани платформата на всички устройства в страната. Един от авторите на законопроекта, сенатор Джош Хоули, твърди, че приложението „отваря вратата за Китайската комунистическа партия за достъп до личната информация и местоположението на американците чрез агресивно събиране на данни“.

През декември 2022 г. губернаторът на Тексас Грег Абът нареди на държавните агенции да „премахнат всички рискове за киберсигурността, породени от TikTok“ и забрани използването на приложението на устройства, предоставени от правителството. Докладите по това време предполагат, че законодателите и служителите в Камарата на представителите на САЩ също са били инструктирани да деинсталират приложението от всякакви корпоративни устройства.

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви по време на изслушване в комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите миналата година, че агенцията има „опасения за националната сигурност“ относно TikTok, включително „възможността китайското правителство да го използва, за да контролира събирането на данни за милиони потребители или да контролира алгоритъма за препоръки“.

Коментирайки твърденията по това време, говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг обвини американските служители в „разпространение на дезинформация“ в опит да дискредитират голяма китайска фирма, конкурираща се със западните социални медийни гиганти.

ByteDance, компанията майка на TikTok, също отхвърли твърденията, че някога е планирала да проследява американците.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.