Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейската космическа агенция: Дефектна част от Украйна провали изстрелването на ракета със сателити

Европейската космическа агенция (ESA) обвини за неотдавнашната загуба на основната си ракета „Вега-С“ дефектна част от двигателя, произведена от Украйна. Резултатите от независимо разследване на неуспешния старт бяха обявени на пресконференция от агенцията в петък.

Злополучното изстрелване се състоя на 20 декември, когато ракетата „Вега-С“, носеща два наблюдателни спътника, излетя от космическия център Куру във Френска Гвиана. Малко след излитането ракетата се отклони от планираната си траектория и загуби контрол, принуждавайки служителите да я унищожат над Атлантическия океан.

Разследването на инцидента проследява неизправността обратно до втората степен на ракетата – ракетния двигател Zefiro 40 с твърдо гориво, доставен от италианската компания Avio. „Първоначалните разследвания, проведени веднага след изстрелването с наличните полетни данни, потвърдиха, че подсистемите на пусковата установка са реагирали на събитията, както са проектирани, и че причината за повредата е постепенно влошаване на дюзата на Zefiro 40“, се казва в изявление на ESA.

Европейската космическа агенция: Дефектна част от Украйна провали изстрелването на ракета със сателити

По-точно, Комисията потвърди, че причината е неочаквана термомеханична свръхерозия на въглеродно-въглеродната (C-C) вложка в гърлото на дюзата, закупена от Avio в Украйна.

Разследването изключи всякакви недостатъци в дизайна на двигателя, обвинявайки за повредата доставената от Украйна част и „недостатък в хомогенността на използвания материал“. Следователите постановиха, че материалът „вече не може да се използва за полет“.

„Независимата комисия за разследване на инцидента формулира серия от препоръки, насочени към възстановяване на доверието в пусковите системи „Вега“ и „Вега-С“ чрез създаването на стабилни планове за възстановяване, за да се гарантира надеждно връщане към полети и стабилна търговска експлоатация“, заяви агенцията.

По-специално, ще бъде получен нов материал за влагане и ще бъдат извършени „допълнителни изпитвания и анализи“, за да се докаже неговата здравина. Следващото изстрелване на „Вега-С“ се очаква да се осъществи преди края на лятото на 2023 г., добави агенцията.

Последният провал на „Вега-С“ остави голям пробив в космическите операции на Евросъюза, като се има предвид вече ограничената наличност на товарни капацитети за търговски изстрелвания на сателити. Пазарът е силно засегнат, тъй като санкциите на ЕС забраниха на европейските космически компании да продължават да използват руски ракети „Союз“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.