Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейската прокуратура разследва корупция за 3 млн. евро при ремонта на жълтите павета

Европейската прокуратура (EPPO) извършва обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително ремонта на жълтите павета.

Според съобщение до медиите операцията „Пътят на жълтите павета“ е свързана със съмнения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Има подозрения и за възможна корупция, като щетите са изчислени на поне 3 милиона евро.

Претърсванията и издирвателните действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства.

Европейската прокуратура се е самосезирала за казуса с жълтите павета от медиите. Разследването е започнато през есента на 2022 г. Обект на проверка от европрокурорите са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследването през 2018 г. е сключен първият договор за възстановяване на централната част на София (включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“).  Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие.  Като мотив е посочено несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязано е, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия.  Новият изпълнител иска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство.  Тази сума засега не е изплатена.

Изготвената от МРРБ техническа експертиза установява, че паветата са лошо положени и има и напуквания.

Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на европейската прокуратура.

Според разследването изпълнителите са представили фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Столичната община: Отказахме да приемем и платим участъка с жълтите павета

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. „Ал. Невски“ (Зона 4) от градския център на София се извършват от декември 2022 г. от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура. Това заявиха от пресцентъра на Столична община.

„Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от Столична община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности“, заявяват от кметството.

От там посочват, че документацията е предоставяна до момента на всички институции, извършващи проверки, като в рамките на деня ще бъде предоставена и на ГДБОП.

„Договорът с изпълнителя „ПСТ Груп“ ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител. При прекратяване на договора изпълнителят „ПСТ Груп“ ЕАД беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора. Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети строително-ремонтни дейности“, заявяват от Столичната община.

Тя припомня, че пренареждането на жълта паважна настилка в участък от бул. „Цар Освободител“ между ул. „15 ноември“ и бул. „Васил Левски“ се извършва от „Трейс Груп Холд“ и е на стойност 206 хил. лв.

„Заради лошо изпълнение Столична община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят „Трей Груп Холд“ ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство“, заявяват от кметството.

Още по темата: Правят ремонт на ремонта за 17 млн. лв. на жълтите павета пред парламента 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.