Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейски болници откриха мултирезистентни бактерии в украински войници

Болници в няколко европейски страни регистрират значителен ръст на антибиотичната резистентност сред украинците, пристигащи за лечение. Първият случай е обявен в изследване, публикувано на сайта на американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) и финансирано от Министерството на отбраната на САЩ. Учените, извършили изследването, са военни специалисти от Walter Reeds (най-големият военно-изследователски институт на Армията на САЩ).

Изследването анализира случай в Германия през август, когато украински войник е диагностициран с редица инфекции, които не са лечими с антибиотици. Той е докаран от Украйна за лечение в американската военна болница в Германия.

В кръв и култури за наблюдение от ранен войник от Украйна са изолирани Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium и 3 различни щама Pseudomonas aeruginosa. Изолатите са нечувствителни към повечето антибиотици и носят редица резистентни на антибиотици гени, пише в изследването.

Според американските военни учени: „Конфликтът в Украйна оказа изключителен натиск върху медицинската инфраструктура и услугите за доставка на здравни услуги в региона. Предишни доклади от Източна Украйна отбелязват появата на мултирезистентни инфекции с Acinetobacter baumanii, Pseudomonas aeruginosa и Enterobacterales по време на хоспитализация. Описваме изолирането на 6 широко резистентни към лекарства организми от един войник от Украйна“, пише в изследването.

„Здравните специалисти, лекуващи граждани на Украйна, трябва да са наясно с повишения риск от предаване на организми, мултирезистентни към антибиотици, и инфекции, произтичащи от конфликта в Украйна, и да прилагат подходящи мерки за контрол на инфекциите, за да смекчат разпространението им“, се казва в медицинския доклад.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.