Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейски прокурори поеха разследването срещу Фон дер Лайен и Pfizer в Белгия

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни нарушения във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, според говорител на прокуратурата в Лиеж, цитиран от Politico.

Европейската прокуратура (EPPO) през последните месеци пое случая от белгийските прокурори, разследващи Фон дер Лайен за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“.  Все още никой не е обвинен по делото.

Първоначално разследването беше започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство – въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство, водено от Доналд Туск, заяви говорител на полското правителство пред Politico.

Жалбата на Балдан се основава на изтритите от Фон дер Лайен текстови съобщения между нея и шефа на Pfizer Алберт Бурла преди сключването на най-голямата сделка за ваксина в ЕС в разгара на пандемията от Ковид-19. Аферата беше наречена Pfizergate.

„Ню Йорк таймс“, който първи разкри, че размяната се е състояла, докато двамата са обсъждали условията на сделката, започна паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до информация.

Новината, че Европейската прокуратура сега разследва случая, рискува да постави под допълнителен контрол ролята на председателя на Комисията в мега сделката за ваксините на стойност от над 20 милиарда евро. Европейската прокуратура води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и на теория може да изземе телефони и други свързани със сделката материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа като родната Германия на Фон дер Лайен.

Развитието идва в деликатен момент за ръководителя на ЕК, тъй като тя се кандидатира за втори мандат. Комисията засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения, нито дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за Фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна въпроси, като в края на миналата година стана ясно, че е имало неизползвани дози на стойност най-малко 4 милиарда евро. Договорът за ваксини с Pfizer оттогава е предоговорен.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но Фон дер Лайен досега избягваше да се занимава с него. В отговор на директен въпрос, зададен й за липсващи текстови съобщения, Фон дер Лайен каза: „Всичко необходимо за това е казано и разменено. И ще изчакаме резултатите“.

През 2022 г. Европейската прокуратура обяви, че проверява доставките на ваксини в ЕС, но това е първият път, когато се признава, че разследването е свързано изрично с Pfizergate.

Още по темата: Почина евродепутатката, инициирала разследването срещу Фон дер Лайен и Pfizer 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.