Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Европейските цени на газа могат да паднат под нулата заради пренасищане

Краткосрочните цени на природния газ в някои части на ЕС могат за кратко да паднат под нулата това лято, ако потиснатото търсене не се справи с нарастващото пренасищане на предлагането, според търговци, цитирани от Bloomberg.

Ситуация, при която „производителите плащат на някого, за да вземе газа им“, изглежда все по-възможна, тъй като цените се сриват до нивата от преди кризата, твърдят търговците.

„Отделните регионални пазари на газ в Европа могат да станат отрицателни, когато имате часове и дни с възобновяемо производство“, заяви Педер Бьорланд, вицепрезидент за търговиятa с газ и оптимизация в петролния гигант Equinor ASA, заяви на годишното енергийно изложение E-World в Есен, Германия. „Има доста голямо разстояние от ценовото равнище, което виждаме сега, и до едноцифрените и отрицателните цени и по този маршрут могат да се случат много неща“, добави той.

Европейските запаси от газ са над типичните сезонни нива на около 66%, а някои експерти очакват газохранилищата да бъдат запълнени доста преди отоплителния сезон, според Bloomberg.

„Ако всичко продължава така, ще бъдем пълни доста рано през лятото, до септември или октомври, а после всичко зависи от това колко рано ще започне зимата“, каза Дьорди Варга, главен изпълнителен директор на швейцарската MET International. – „В много краткосрочен план, за няколко дни, при пълно газохранилище бихме могли да видим някои едноцифрени цени потенциално поради физическите затруднения.“

Миналия август цената на газовите фючърси на ЕС достигна рекордно високо ниво от 345 евро за мегаватчас след загубата на голяма част от руските доставки заради санкциите. Въпреки това меката зима, усилията за намаляване на потреблението и слабото китайско търсене на втечнен природен газ свалиха цените до сегашните им нива.

Фючърсите за първия месец в хъба TTF, бенчмаркът за търговия с газ в Европа, увеличават загубите под 26 евро за мегаватчас до най-ниските им нива от 2021 г. насам. Те вече са намалели с над 60% тази година.

Цените все още могат да скочат в случай на прекъсване на доставките в заводите за втечнен природен газ или ако има пълно спиране на потоците от руските газопроводи, смятат експертите, добавяйки, че увеличаването на промишленото търсене също може да доведе до повишаване на цените.

Ако има горещи вълни това лято с ниска скорост на вятъра, производството на вятърна енергия може да бъде намалено, което ще доведе до по-високо търсене на природен газ, твърдят анализатори.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.