24.4 C
София
събота, 20 август, 2022

Еврото се изравни с долара за първи път от 20 г.

- Реклама -spot_imgspot_img

За първи път от 20 години обменният курс между еврото и щатския долар достигна паритет, което означава, че двете валути имат еднаква стойност.

Еврото достигна 1 долар във вторник, с около 12% спад от началото на годината. Страховете от рецесия на континента изобилстват, подклаждани от високата инфлация и несигурността в енергийните доставки, причинени от войната в Украйна, коментира CNN.
Европейският съюз, който получаваше около 40% от своя газ през руските тръбопроводи преди войната, се опитва да намали зависимостта си от руския петрол и газ. В същото време Русия ограничи доставките на газ за някои страни от ЕС и наскоро намали потока по газопровода „Северен поток“ до Германия с 60%.
Сега тази критична част от инфраструктурата за внос на газ в Европа е спряна за планирана поддръжка за 10 дни. Германските власти се опасяват, че газоподаването по „Северен поток“ може да не бъде пуснато отново.
Енергийната криза идва заедно с икономическото забавяне, което хвърли съмнения относно това дали Европейската централна банка (ЕЦБ) може да приложи адекватно политиката за намаляване на инфлацията. ЕЦБ обяви, че ще повиши лихвените проценти този месец за първи път от 2011 г., тъй като инфлацията в еврозоната е 8,6%.
Но някои анализатори смятат, че ЕЦБ е изостанала много с мерките и че твърдото приземяване е почти неизбежно. Германия регистрира първия си търговски дефицит при стоки от 1991 г. миналата седмица, тъй като цените на горивата и общият хаос по веригата на доставки значително повишиха цената на вноса.
Източник:CNN
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here