Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Еврото се изравни с долара за първи път от 20 г.

За първи път от 20 години обменният курс между еврото и щатския долар достигна паритет, което означава, че двете валути имат еднаква стойност.

Еврото достигна 1 долар във вторник, с около 12% спад от началото на годината. Страховете от рецесия на континента изобилстват, подклаждани от високата инфлация и несигурността в енергийните доставки, причинени от войната в Украйна, коментира CNN.
Европейският съюз, който получаваше около 40% от своя газ през руските тръбопроводи преди войната, се опитва да намали зависимостта си от руския петрол и газ. В същото време Русия ограничи доставките на газ за някои страни от ЕС и наскоро намали потока по газопровода „Северен поток“ до Германия с 60%.
Сега тази критична част от инфраструктурата за внос на газ в Европа е спряна за планирана поддръжка за 10 дни. Германските власти се опасяват, че газоподаването по „Северен поток“ може да не бъде пуснато отново.
Енергийната криза идва заедно с икономическото забавяне, което хвърли съмнения относно това дали Европейската централна банка (ЕЦБ) може да приложи адекватно политиката за намаляване на инфлацията. ЕЦБ обяви, че ще повиши лихвените проценти този месец за първи път от 2011 г., тъй като инфлацията в еврозоната е 8,6%.
Но някои анализатори смятат, че ЕЦБ е изостанала много с мерките и че твърдото приземяване е почти неизбежно. Германия регистрира първия си търговски дефицит при стоки от 1991 г. миналата седмица, тъй като цените на горивата и общият хаос по веригата на доставки значително повишиха цената на вноса.
Източник:CNN
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.