Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Евровизия“ отказа на Зеленски да държи реч на финала

Организаторите на музикалния конкурс „Евровизия“ отхвърлиха искането на украинския президент Володимир Зеленски за видеообръщение преди финалите в събота. Според изявление, цитирано от британски медии, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) не желае да политизира събитието.

Украинският лидер се надяваше да се обърне към аудитория, оценявана на 160 милиона души, и да призове за подкрепа в конфликта с Русия.

Искането на Зеленски, „макар и направено с похвални намерения, за съжаление не може да бъде удовлетворено, тъй като би било против правилата на събитието“, се казва в изявление на EBU. Те добавиха, че конкурсът „се ръководи от строги правила и принципи, които са установени от създаването му“, като един от най-важните е „неполитическият характер на събитието“.

EBU е съюз от повече от 100 телевизионни оператори, който провежда ежегодния музикален конкурс. Традиционно домакин е страната, която спечели конкурса от предходната година. Украинският оркестър „Калуш“ спечели събитието през 2022 г., проведено в Италия, но Киев не можа да поеме домакинските задължения поради войната, така че провеждането на конкурса отиде във Великобритания която завърши на второ място.

Зеленски поиска да държи реч на множество международни събития през последната година. Наградите „Оскар“ отказаха, заявявайки, че това ще направи наградите неподходящо политически.

Филмовият фестивал в Торонто в Канада също отказа. ФИФА не разреши видеообръщение на Зеленски на финала на Световното първенство в Катар през декември.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.