Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Евтини руски дронове за $500 унищожават американски „Ейбрамс“ за $10 милиона

Скъпите американски танкове „M1 Ейбрамс“, доставени на Украйна, все по-често стават жертва на евтините руски дронове. Дори „един от най-мощните символи на американската военна сила“ не е неуязвим при подобни атаки, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Най-малко пет танкa от 31-те, предоставени от Вашингтон на Киев, вече са унищожени от Русия. Други три са „средно повредени“.

В повечето случаи танковете са унищожени от дронове камикадзе FPV, известни още като баражиращи боеприпаси. Това са тип безпилотни летателни апарати с бойни глави, които са в състояние да останат във въздуха в зоната на целта дълго време в режим на готовност и да я атакуват след получаване на команда от оператора или изпълнение на бойни задачи, предвидени от основния алгоритъм.

Поне в един случай обаче танк „Ейбрамс“ е бил победен в дуел от руски основен боен танк Т-72Б3. Руската армия често публикувала клипове, заснети предимно от дронове, показващи унищожаването на западно оборудване.

Според „Ню Йорк Таймс“ танковете се оказаха „по-лесни за изваждане от строя от експлодиращи дронове, отколкото първоначално предполагаха някои официални лица и експерти“. Медията цитира австрийския военен експерт полковник Маркус Рейснер, който описва ситуацията като „невероятна“. Американският вестник определя руските безпилотни летателни апарати като „много точни, евтини убийци на танкове“.

Точността на дроновете надхвърля 90%, казва „Ню Йорк Таймс“, добавяйки, че те също са способни да удрят тежката броня в най-слабите й места. Дроновете „струват само 500 долара“, пише вестникът, и са в състояние да „извадят от строя танк „Ейбрамс“ на стойност 10 милиона долара“.

Произведените в САЩ танкове „Ейбрамс“ се появиха на фронтовата линия в края на февруари на фона на украинските усилия да спрат настъпващите руски войски след превземането на град Авдеевка в Донбас. Партида от 31 танка „M1 Ейбрамс“ беше обещана на Киев в началото на миналата година преди провала на украинското контранастъпление. Доставката беше извършена изцяло едва към средата на октомври и не даде желания резултат за украинските войски.

Още по темата: Американската армия се отказа от модернизация на танковете „Ейбрамс“, не са годни за битка – Defense News 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

 1. И без дроновете укровояките не бяха доволни от „Абрамс“-ите.
  Беше изречено, тъкмо когато миналата пролет стана ясно, че легендарният им контрнаступ ще е до под крушата*, видя се онова гробище на над десет „Леопард“-а и БМП-та, де руснаците им организираха за един ден…
  Ойкраинците почнаха да си търсят оправдания и изказаха недоволството си от западната бронетехника (правилно недоволство), вкл. от Аврамовете; тогава дроновете бяха прощъпулници и руснаците биеха танковете само с артилерия и ракети въздух-земя.

  Нъмбърът е там, че угоилите се военни шопари на Запада с новите разработки само усвояват пари, а руските гледат да има И военен смисъл от тях; в момента излиза, че възгледът „по-прости, по-леки, няколко пъти по-евтини и некапризни танкове“ печели.

  Фсе пак би ми било интересно за сравнение: каква е уязвимостта на руските танкове от същия клас дронове?
  –––

  * – спомнете си, че разведката на Н.В. Чалз Три плачеше и разправяше, че на контранаступа пречат храстчетата и дръвченцата в равните украински степи – само от това става ясно, колко превъзодяща е западната техника…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.