Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Файненшъл таймс“: Проруска партия разтърсва българската политика

“Файненшъл Таймс“ посвети статия на „Възраждане“ в репортаж за изборите в България. Британската медия пише следното за парламентарния вот у нас, като акцентът е върху ръста на гласоподавателите за „Възраждане“ в сравнение с миналите избори през октомври, което британските журналисти, както винаги обясняват с „кремълска пропаганда“:

„Проруска партия, чиято кампания беше срещу присъединяването на България към еврото, се опитва да разтърси политиката на страната в парламентарните избори, отразявайки нарастващото разочарование на избирателите от корупционните скандали и политическите пререкания в София“.

„Под лидерството на Костадин Костадинов, харизматичен 43-годишен учен-етнограф, партията уцели струна на българския електорат с крайно десните си възгледи и с рутинното рециклиране на кремълската пропагандна линия, която оспорва подкрепата на правителството за Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия“, коментира медията.

„Про-европейските партии Продължаваме промяната и Да, България (ПП-ДБ) и ГЕРБ вероятно ще задържат мнозинството, но партия Възраждане, която има десетгодишна история и беше основана скоро след анексирането на Крим от Русия, може да спечели достатъчно гласове, за да заслужи включване в договарянето на следващото правителство. Проучванията сочат около 13 процента за нея, в сравнение с 10-те процента през октомври и 5 процента на изборите през 2021 година. ГЕРБ и ПП-ДБ имат всяка по около 26 процента, но последните не са склонни да формират коалиция с основния си съперник“, пише „Файненшъл Таймс“.

Преди изборите в неделя, когато България гласува за пети път през последните две години, „Възраждане“ изгради кампанията си основно върху отлагането с двайсет години на предстоящото присъединяване на София към еврото. Партията събра половин милион подписа в подкрепа на референдум по въпроса – число, което, ако е достоверно, ще принуди правителството да проведе вот.

„Путин загуби от популярността си, така че кампанията не е про-руска, а е анти-западна, което е обратната страна на същата монета“, каза пред „Файненшъл Таймс“ изследователката от Европейския съвет за външни отношения Весела Чернева, която е бивш правителствен съветник по външна политика.

„Кремъл прави същото и на други места“, добавя тя. „Той посява объркване, недоверие, повтаря мантрата за упадъка на Запада, независимо от реалната ситуация.“

Руската инвазия в Украйна през миналата година задълбочи политическата нестабилност в София, която се установи след изгонването на корупционния модел на премиера-консерватор Бойко Борисов на изборите през юли 2021 година, е обяснението на британската медия за изборните резултати.

Костадинов, чийто популярен прякор е Копейкин – по името на руската дребна монета – набра популярност, въпреки ясния си имидж на марионетка на руските интереси сред избирателите, пише медията.

„Възраждане“ и Костадинов не са отговорили на искането на „Файненшъл Таймс“ за коментар.

Твърденията на руската пропаганда, че подкрепата за Украйна е хлъзгав наклон, който ще завлече страната в открит конфликт с Москва, присъстваха в цялата кампания на Възраждане, коментира изданието.

„Обратно на пропагандата, че светът се свежда само до ЕС и САЩ, ние вярваме, че той е много по-голям“, казват от „Възраждане“ във външнополитическата си програма. „Дълбоките връзки със стари икономически партньори като Русия… са важни за икономическото развитие на страната ни.“

„Файненшъл Таймс“ хвали българските политици за подкрепата за Украйна, но освен „Възраждане“ критикува и президента Румен Радев: „България, която е традиционен съюзник на Русия, с която споделя лингвистични, исторически и културни връзки, е член на НАТО и беше важен доставчик на боеприпаси, малки оръжия и гориво за Украйна. Но непартийното служебно правителство и про-кремълският президент Румен Радев се противопоставиха на по-дълбоко обвързване, като изпращане на стари съветски бойни самолети и противовъздушни оръжия на Украйна.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.