24.4 C
София
събота, 20 август, 2022

Фактчекъри или най-обикновена цензура

- Реклама -spot_imgspot_img

Автор: Владислав Наков, Фейсбук

Българският устрем към т.н. „евроатлантически избор“ се подхлъзна към някакъв нов вид тоталитаризъм, където съществуващите права и свободи са решително ограничени на цифрово и високотехнологично ниво. Всичко това рефлектира и в липсата на плурализъм на мнения. Оказа се, че той съществува, но само когато е удобен. А когато не е – се обявява за нещо остаряло и непотребно.

Медийни изследователи твърдят, че има 5 различни филтъра, които препятстват свободно слово: собственици, рекламодатели, източници на информация, страх от съдебно преследване и идеологически възгледи на медията и нейните журналисти.

За да се създаде впечатление за обективност и наличие на различни гледни точки, потребителите на информация умишлено биват потопени в информационното пространство на „фактите“, превръщайки съзнанието им във „фактоориентирано“. Поради постоянния, непрекъснат и лавинообразен поток от добре подбрани факти, съзнанието на човека се претоварва с информация и става негодно, както за анализ, така и за критично възприемане на реалността, като същевременно се създава усещане у човека, че той уверено консумира информационния поток и контролира способността си да прави изводи от получената информация.

Но фактите без контекст са просто шум!

Източник:Гласове
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here