Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фалшива демокрация: Зеленски забрани 11 опозиционни партии и медии

„Западните мажоретки на Украйна изглежда нямат срам. Те продължават да представят страната като свободолюбива демокрация, въпреки че продължават да се трупат доказателства, че това не е вярно“, пише в анализа си за отношенията между САЩ и Украйна авторитетното американско списание The American Conservative. „Политическият и медиен празник на любовта, съпътстващ официалното посещение на президента Володимир Зеленски във Вашингтон и обръщението му към съвместна сесия на Конгреса в края на декември, беше последният пример“, отбелязва списанието.

Обективно.БГ публикува целия анализ без редакторска намеса, защото представя другата гледна точна на американски журналисти, чийто глас бива цензуриран в медиите:

Гласът на Америка публикува статия, сравняваща появата на Зеленски с речта на Чърчил  пред Конгреса през декември 1941 г. по отношение на нейния героичен тон и съществено значение. New York Times твърди, че общественият морал в Украйна е бил силно повдигнат от „посрещането на героя“ Зеленски във Вашингтон. Старшият редактор на 19FortyFive Мат Сусиу заклейми конгресмените Лорън Бьобърт от Колорадо и  Мат Гец от Флорида за „отказа да ръкопляскат и да се присъединят към овациите за обръщението на президента на Украйна Володимир Зеленски към Конгреса на Съединените щати миналата седмица“. Дейвид Фрум, автор в Atlantic , твърди, че Зеленски ни припомни нашите демократични ценности. Пресипнал от похвали, Фрум заяви, че украинският президент „дойде в Съединените щати, за да ни благодари за подкрепата на Украйна. Американците са тези, които трябва да му благодарят“.

Речта на Зеленски увековечи мита, че Украйна е смела демокрация, която защитава укрепленията на свободата от нападението на Русия. Президентът Байдън олицетворява това отношение през най-ранните дни на войната Русия-Украйна, когато обяви, че конфликтът е част от глобална борба между свободата и демокрацията, от една страна, и авторитаризма, от друга. Колумнистът на New York Times Герман Лопес твърди, че „трайното обединение на Запада около Украйна е пример за важна тенденция от 2022 г., която може да повлияе на бъдещи глобални събития: „Това беше годината, в която либералната демокрация отвърна на удара“, както Джанан Ганеш написа във The Financial Times.

Подобно болезнено опростяване на един сложен свят би било достатъчно лошо, дори ако Украйна беше истинска демокрация. Страната обаче не заслужаваше този статут дори преди руската инвазия, а склонността на Киев към систематични репресии се влоши много след избухването на този конфликт. Днешна Украйна е корумпирана и все по-авторитарна държава. Това не е демокрация дори според най-щедрото определение на този термин. За съжаление, привържениците на Киев на Запад продължават да игнорират, минимизират или дори оправдават репресивното поведение на Зеленски.

Истинските демокрации не забраняват множество опозиционни партии или затварят опозиционни медии. Нито цензурират стриктно (и поставят под строг правителствен контрол) медиите, на които позволяват да съществуват. Истинските демокрации не забраняват църкви, които защитават политики, които правителството не харесва. Те не хвърлят в затвора опоненти на режима, без смислен справедлив процес, още по-малко толерират изтезанията на политически затворници. Истинските демокрации не публикуват „черни списъци“ на местни и чуждестранни критици, като по този начин поставят мишена на гърба им. И все пак украинското правителство е извършило не само едно или две, а всички тези злоупотреби.

Усилията за задушаване на вътрешните критици станаха очевидни само месеци след революцията на Майдана и те драматично се ускориха през последната година. Още в началото украинските служители тормозеха политическите дисиденти , приеха мерки за цензура и не допускаха чуждестранни журналисти, които смятаха за критици на правителството и неговата политика. Подобни  офанзивни действия  бяха критикувани от Amnesty International, Human Rights Watch, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и  други независими наблюдатели .

Дори преди началото на руската инвазия нивото на вътрешните репресии ставаше все по-лошо при Зеленски. Постиженията на Киев по отношение на демокрацията и гражданските свободи преди настоящата война не бяха впечатляващи. В доклада на Freedom House от 2022 г. Украйна беше включена в категорията „частично свободна“, отбелязвайки 61 точки от възможни 100. Докладът на Human Rights Watch от 2021 г. за Украйна също беше далеч от благоприятен, цитирайки злоупотреби от страна на правителствените сили, „включително произволни задържания, изтезания или малтретиране“. Журналистите и медийните работници „се сблъскаха с тормоз и заплахи, свързани с репортажите им“. През февруари 2021 г. украинското правителство затвори  няколко опозиционни медии въз основа на обвинения, че са руски пропагандни инструменти.

Войната засили тази динамика. Зеленски незабавно използва конфликта като оправдание за обявяването извън закона на 11 опозиционни партии . Той също така се позова на военно положение, за да издаде президентски указ, който обедини всички национални телевизионни станции в една платформа . Той твърди, че такава мярка е необходима, за да се осигури „единно послание“ за войната и да се предотврати т. нар. дезинформация. На 29 декември 2022 г. Зеленски подписа нов закон, който допълнително ограничи независимостта на медиите. Последният статут изисква медиите да получават лицензи за работа и всяка медийна организация без необходимата документация може да бъде затворена незабавно. Административният орган, който издава разрешенията, не е изненадващо, ще бъде под контрола на Зеленски.

Дори религиозните институции не са в безопасност от правителствен тормоз и репресии, както установи свързаната с Москва православна църква през есента на 2022 г. На 2 декември Зеленски обяви, че ще се стреми да забрани всички религии, които са свързани с Русия, твърдейки, че този ход е необходим да „гарантира духовна независимост на Украйна“. Забраната ще засегне особено милионите украинци, които се идентифицират като руски православни. Всъщност Киев скоро наложи санкции на конкретни православни религиозни фигури. Типично за отношението на Запад беше реакцията на един защитник на Зеленски, че въпросът е „масивно сложен“.

Цялостната миазма на политическата и медийна репресия непрекъснато се сгъстява, с нарастващи съобщения за произволно лишаване от свобода и дори масови изтезания на противници на Зеленски. И все пак някои поддръжници на Украйна изглежда дори не желаят да осъдят продължаващия флирт на властта в Киев с неонацистки елементи. Особено впечатляващо представяне се случи по отношение на ролята на батальон „Азов“ (сега полк „Азов“) в отбранителните усилия на Украйна. Батальонът Азов беше известен години наред преди руската инвазия като бастион на крайни националисти и откровени нацисти.

Този аспект трябваше да създаде проблем за западните почитатели на Украйна, когато батальонът се превърна в решаващ играч в битката за град Мариупол. И все пак повечето статии просто се съсредоточаваха върху страданието на населението на Мариупол, безсърдечната подлост на руските агресори и упоритостта на смелите защитници на града. Тези истории обикновено игнорират идеологичта на бойците от Азов. И все пак сговорът с  Азов беше само една проява на дългогодишната цялостна толерантност на украинския политически елит към неонацистките елементи и техните дейности.

Може би най-разкриващото им презрение към демократичните норми е, че Зеленски и най-близките му колеги нямат толерантност дори към най-миролюбивите опоненти, местни или чуждестранни. Желанието за насочване и опит за сплашване на чуждестранни критици стана пределно ясно през лятото на 2022 г., когато Центърът за противодействие на дезинформацията на украинското правителство (частично финансиран от данъкоплатците на САЩ) публикува „черен списък“ на такива противници. Множество видни американци бяха в този списък, включително професорът от Чикагския университет Джон Дж. Миършаймър, водещият на Fox News Тъкър Карлсън, бившата конгресмена Тулси Габард и Дъг Бандоу, старши сътрудник в Института Катон и бивш помощник на президента Роналд Рейгън.

Заплашителният характер на черния списък стана още по-ясен в края на септември, когато Центърът за противодействие на дезинформацията на Украйна издаде ревизиран списък, включително адреси, на първите 35 цели. Този списък с висок приоритет заклейми тези лица като „терористи за дезинформация“ и „военни престъпници“. Описването на критиците като терористи и военнопрестъпници насърчава фанатиците да предприемат директни действия, за да им навредят. Черният списък може лесно да се превърне в списък за убийства, но украинското правителство е в най-добрия случай безразлично към опасността, която подклажда.

Въпреки тези предупредителни знаци пламенните защитници на Украйна на Запад продължават да пропагандират. Типичен пример е лъжливата колона в New York Times от Брет Стивънс, която твърди, че американците „се възхищават на Зеленски, защото той е върнал идеята за свободния свят на правилното й място“. Членството в свободния свят, настоя Стивънс, „принадлежи на всяка страна, която се присъединява към идеята, че силата на държавата съществува преди всичко, за да защитава правата на индивида“. Човек се чуди за коя страна говори Стивънс: Украйна не отговаря на това описание.

Западните почитатели на Украйна трябва да се изправят лице в лице с неприятната реалност за техния ценен чуждестранен клиент. Украйна не е демокрация и Зеленски не е благороден защитник на демократичните ценности. Войната между Русия и Украйна не е част от екзистенциална борба между свободата и авторитаризма. Това е грозна война между две корумпирани, репресивни правителства. Америка и други западни общества нямат – или поне не трябва да имат – участие в тази битка.

Още по темата:

Източник:The American Conservative
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.