Разследвания и новини без цензура

понеделник, 11 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фандъкова говори с руски комици, мислейки, че са кмета на Варшава

Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус, си направиха шега с кмета на София Йорданка Фандъкова, представяйки се за кмета на Варшава Рафал Тжасковски.  Фандъкова разговаря с тях през интернет приложението за видеоразговори Zoom, мислейки, че говори с полския си колега.

Йорданка Фандъкова разказва на мнимия кмет за проблемите на градския транспорт в София, когато разговорът тръгва в посока Украйна и украинските бежанци.

„Както отбелязахте, когато хората започнат да страдат, стават недоволни. Започват да се съмняват в демократичните процеси. Имаме проруски политически сили, но ние от самото начало участваме в поддръжката на украинските бежанци. С всички възможни средства демонстрирахме пълната си подкрепа за Украйна. Жителите на София бяха щастливи, но в България ситуацията друга – разликата между големите и малките градове е голяма“, казва Фандъкова по време на разговора.

Според нея София е пострадала най-много от политическата нестабилност. Тя посочва, че средствата, които е трябвало да получим по Плана за възстановяване и устойчивост, са се забавили значително.

Русикият комик, представящият се за кмет на Варшава, казва: „Мисля, че по-добре е да се харчат пари за вашите градове, отколкото за украинските бежанци, защото за тях изхарчихме страшно много през миналата година“.

„Напълно съм съгласна с вашето изказване“, отговаря му Йорданка Фандъкова.

След като Вован и Лексус публикуваха видеото в каналите си в Telegram и Rumble, пресцентърът на столичния кмет изпрати своята версия за разговора:

„На 23 декември миналата година на мейла на Международния отдел на Столична община беше получено писмо с искане за онлайн среща между кмета на Варшава Рафал Тжасковски и кмета на София Йорданка Фандъкова. Кметът Фандъкова е потвърдила разговора и той се е провел на 5 януари през платформата Zoom.

Г-жа Фандъкова и кметът на Варшава в последните години са имали няколко лични срещи, както във Варшава, така и в Брюксел на срещи на кметовете на европейски столици. Като кметове от партии-членове на Европейската народна партия, г-жа Фандъкова и г-н Тжасковски са имали множество разговори.

От публикуваното видео става ясно, че е подготвена и реализирана схема за измама на много кметове на европейски градове. Целта е да бъде обслужена руската пропаганда с явни манипулации.

Публикуваният разговор с кмета Фандъкова е непълен, а коментарите, които се правят, са отявлено спекулативни. Не отговаря на истината направеното твърдение, че „санкциите срещу Украйна са наложили спешни мерки за ограничаване на градския транспорт в София“.

В разговора г-жа Фандъкова споделя за проблемите пред градския транспорт в София, породени от ръста на цените на горивата, който е започнал в края на 2021 г., преди военните действия. Всички трудности за транспорта на София вследствие увеличените 3 пъти цени на горивата са споделяни многократно публично, за което беше търсена и подкрепа от държавата.

По време на срещата представящият се за кмета на Варшава е насочил разговора към украинските бежанци, като г-жа Фандъкова е заявила, че от самото начало на военните действия София подкрепя украинските граждани, които пристигат в българската столица и че Украйна има пълната ни подкрепа. По време на разговора поставеното лице е поискало кметовете на европейските столици да поискат от Европейската комисия повече средства за градовете за сметка на подкрепа за бежанците. Това искане поражда съмнение още по време на разговора и кметът Фандъкова отклонява искането.

След разговора г-жа Фандъкова получава няколко съобщения, които пораждат съмнения в автентичността на лицето, представящо се г-н Тжасковски. Веднага беше направена проверка, която показа, че става дума за опит за измама, за което бяха уведомени кметът на Варшава и неговият екип.

Манипулираният разговор и откровената измама, целяща да обслужи руската пропаганда и да внесе в руското обществото усещане, че по някакъв начин действията на техните държавни ръководители се подкрепят от различни европейски политици, което в случая категорично не отговаря на истината.

Личната позиция на кмета Фандъкова, както и позицията на цялото ръководство на Столична община е ясно заявена подкрепа за украинския народ и държава. Това е видно и във всички предприети мерки за подкрепа на бежанците от Украйна, на украинските деца, за които бяха осигурени места за обучение, така и с решението за поставяне на знамето на Украйна на сградата на Столична община.“, се казва в позицията на столичния кмет до медиите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.