Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фатална катастрофа с британска ядрена подводница беше предотвратена в последния момент

Ядрена подводница от клас „Авангард“ на британския флот почти потъна до опасна дълбочина в резултат на неизправност на сензорите. Това съобщи в. „Сън“, позовавайки се на свои източници.

Подводницата, на борда на която е имало 140 души екипаж, се е подготвяла за патрул в Атлантическия океан, когато сензорите, показващи дълбочината, са се повредили. В резултат на неизправността подводницата, въоръжена с балистични ракети „Трайдънт 2“, почти е навлязла в „опасната зона“. Според изданието бедствието е избегнато благодарение на инженерите на кърмата, които определили с помощта на втори дълбокомер, че гмуркането е извън контрол.

„Технически подводницата все още беше на дълбочината, на която можеше да работи. Въпреки това, в случай на [планирано дълбоко гмуркане], целият екипаж се отвежда в станции за действие. Това не се случи. Подводницата не трябваше да е на тази дълбочина, но потъваше все по-дълбоко и по-дълбоко. Няма смисъл дори да се мисли за това, което можеше да се случи, ако тя беше продължила да потъва“, казва източник пред The Sun.

Фатална катастрофа с британска ядрена подводница беше предотвратена в последния момент

Изданието подчертава, че от съображения за сигурност няма да разкрива информация за конкретната дълбочина и въпросната подводница. Отбелязва се, че британското военно командване е започнало разследване на инцидента. „Не коментираме операциите. Нашите подводници продължават да бъдат разположени по целия свят, защитавайки националните ни интереси“, заяви говорителят на флота.

Обединеното кралство има четири атомни подводници от клас Vanguard, построени през 90-те години на миналия век: HMS Victorious, HMS Vanguard, HMS Vigilant и HMS Vengeance. Според вестника само две от тях са действащи. Друга подводница се ремонтира, а четвърта е подложена на морски изпитания след ремонт. Според Интегрирания преглед на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство, публикуван през 2021 г., до началото на 2030-те години тези подводници ще бъдат заменени от подводници от клас „Дредноут“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.