Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ФБР e платило $3.4 млн. на Twitter да цензурира информация за сина на Байдън

ФБР е платило на Twitter $3,4 млн. – пари на американските данъкоплатци, като компенсация за времето, отделено от служителите на социалната мрежа да цензурират разобличаваща информация за сина на президента Джо Байдън – Хънтър Байдън.

Новият собственик на Twitter Илон Мъск предостави вътрешни документи на социалната мрежа на независими журналисти, които публикуваха скандалните разкрития.

Twitter поддържа постоянни контакти с ФБР и други американски разузнавателни агенции в продължение на няколко години, според вътрешни документи на компанията. Файловете показват съгласувана правителствена кампания за поставяне в черен списък на съдържание, обозначено като „дезинформация“.

В имейл сътрудник на бившия агент на ФБР Джим Бейкър съобщава: „Щастлив съм да съобщя, че сме събрали 3 415 323 долара от октомври 2019 г.!“

Т.нар. „Досиета Twitter“  включват и кореспонденция между ФБР и социалната мрежа. Например, специалният агент на ФБР Елвис Чан е изпратил 10 документа на Йоел Рот от Twitter чрез Teleporter, еднопосочен комуникационен канал от ФБР до Twitter.

Какво точно съдържат тези 10 мистериозни документа? Тъй като комуникацията между федералните агенти и служители на социалната мрежа е ставала през специално приложение, няма информация за съдържанието им. Фактите обаче показват, че няколко часа по-късно историята за Хънтър Байдън е изтрита от Twitter. Изтрит е дори профилът в социалната мрежа на Ню Йорк Пост, който публикува разследване за Байдън.

Още по темата:

Аз съм независим журналист и не работя за правителства и корпорации. Работя единствено за своите читатели. Вашата подкрепа ми помага да продължа да бъда журналист. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да посетите страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Телеграм, можете да се абонирате се за канала ми Обективно.БГ.  

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.