Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фейсбук и Туитър са спрели пропагандна кампания на САЩ за Украйна

Профили, популяризиращи правителствени съобщения на САЩ, са нарушили правилата на платформите срещу координирано неaвтентично поведение

Фейсбук и Туитър са разкрили и изтрили мрежа от профили, които прикрито са се стремели да повлияят на потребителите в Близкия Изток и Азия с прозападни перспективи за международната политика, включително войната на Русия в Украйна, твърди нов доклад на фирмата за анализ на социални медии Graphika и Станфордския университет, цитиран от Washington Post.

Операцията за прикрито влияние e използвaлa профили във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и други гиганти в социалните медии, за да популяризира разкази, подкрепящи интересите на САЩ и нейните съюзници, докато се противопоставят на други държави като Русия, Китай и Иран, се казва в доклада.

За първи път Фейсбук и Туитър санкционират спонсорирана от САЩ кампания, насочена към чуждестранни аудитории, която нарушава правилата на компаниите.

Маргарита Франклин, говорител на компанията-майка на Facebook – Meta, потвърди в изявление, че „компанията наскоро премахна мрежа от прфили, които произхождат от САЩ за нарушаване на правилата на платформите срещу координирано неaвтентично поведение“. Франклин твърди пред Washington Post, че за първи път компанията премахва мрежа с чуждо фокусирано влияние, популяризираща позицията на САЩ. Туитър e отказал коментар.

Източник:Washington Post
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.