Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Финансовият министър на САЩ: Фалираме през юни, ако преговрите за дълга се провалят

Шансовете на Америка да плати сметките си след 1 юни са „доста ниски“, предупреди финансовият министър на САЩ Джанет Йелън в интервю за предаването „Meet the Press“ на NBC.

Според Йелън, ако Конгресът не успее да постигне споразумение за повишаване на лимита за заеми на страната от 31,4 трилиона долара до този момент, САЩ няма да могат да изпълнят задълженията си и плащания след тази дата.

„Винаги има несигурност относно данъчните постъпления и разходите. И така, трудно е да бъдем абсолютно сигурни в това, но моята оценка е, че шансовете да достигнем 15 юни, докато можем да платим всичките си сметки, са доста ниски… Моето предположение е, че ако таванът на дълга не бъде повишен, ще има труден избор за това какви сметки остават неплатени“, каза Йелън.

Министърът на финансите не каза кои „сметки“ има предвид, но отбеляза, че най-непосредствените задължения на правителството варират от плащане на лихви по неизплатен дълг до „задължения към възрастни хора, които разчитат на социално осигуряване, военни, изпълнители, които са предоставили услуги на правителството“.

Тя добави, че „не може да има приемливи резултати, ако таванът на дълга не бъде повишен“.

Администрацията на американския президент Джо Байдън и републиканците, водени от председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, са в задънена улица по отношение на повишаването на тавана на дълга от няколко месеца, въпреки предупрежденията, че САЩ могат да се изправят пред първия си фалит, освен ако той не бъде вдигнат до 1 юни.

Републиканците отказват да се съгласят с този ход, освен ако Байдън не се съгласи на съкращения на държавните разходи и ограничаване на социалните програми.

Някои депутати призоваха Байдън да се позове на правомощията си съгласно 14-ата поправка на Конституцията и да заобиколи Конгреса и едностранно да повиши тавана на дълга. Байдън обаче заяви пред репортери в неделя, че макар да е обмислял да го направи, вероятно няма достатъчно време преди крайния срок.

Предвижда се Байдън и Маккарти да се срещнат отново, за да обсъдят въпроса.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.