Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Финансовият министър на САЩ: Можем да си позволим две войни едновременно

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон „със сигурност“ може да си позволи да подкрепи войни на два отделни фронта – в Украйна и в Близкия Изток.

„Америка със сигурност може да си позволи да застане до Израел и да подкрепи военните нужди на Израел, и ние също можем и трябва да подкрепим Украйна в борбата й срещу Русия“, каза Йелън в интервю за британската телевизия Sky News.

Йелън добави, че финансовите перспективи на САЩ са достатъчни, за да подкрепят съюзниците си в чужбина. Тя обаче предупреди, че потенциалните икономически последици от по-голям конфликт в Близкия Изток остават неизвестни, особено на фона на вече нестабилния глобален пазар на петрол и природен газ, който допринесе за криза на разходите за живот в няколко западни икономики през последната година.

Йелън също отбеляза, че инфлацията се облекчава, но призова републиканците да ускорят опитите за назначаване на нов председател на Камарата, за да се гарантира, че финансовата помощ може да тече в чужбина.

Маккарти беше отстранен от поста, след като неговият колега от Републиканската партия, представителят на Флорида Мат Гаец, предложи уволнението му. Макарти беше обвинен в сключването на споразумение с президента на САЩ Джо Байдън за продължаване на финансирането за Украйна.

„Трябва да намерим средства както за Израел, така и за Украйна“, каза Йелън и добави, че това остава приоритет на администрацията на Байдън.

Към днешна дата САЩ вече са одобрили най-малко 113 милиарда долара помощ за Украйна, според последните изчисления на Службата на генералния инспектор на Държавния департамент на САЩ. Въпреки това според CNN американските военни са призовали производителите на продукти за отбраната да увеличат производството, за да компенсират недостига на запаси поради прехвърлянето на оръжия в Украйна, за да се гарантира, че може да се доставят боеприпаси и на Израел.

На фона на изместения фокус върху израелско-палестинския конфликт, украинският президент Владимир Зеленски предупреди през последните дни, че „международното внимание“ не трябва да се измества от страната му.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.