Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Финансовият министър на САЩ: Санкциите ни срещу Русия и Китай застрашават хегемонията на долара

Повече от година след като САЩ и ЕС наложиха множество икономически санкции срещу Русия заради ескалацията на конфликта в Украйна, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна: санкциите могат да застрашат хегемонията на щатския долар, световната резервна валута.

„Съществува риск, когато използваме финансови санкции, които са свързани с ролята на долара, че с течение на времето това може да подкопае хегемонията долара“, каза Йелън в интервю за CNN.

Финансовият министър обаче твърди, че щатският долар се „използва като глобална валута по причини, които не са лесни за други страни да намерят алтернатива със същите свойства“.

Санкциите създават желание от страна на Китай, Русия и Иран да намерят алтернатива на долара, но това „не е лесно“ за постигане поради уникалните му свойства да бъде обезпечен с най-сигурните и ликвидни активи в света – държавните облигации на САЩ.

Йелън заяви, че освен Съединените щати няма друга страна в света, която да има основната „институционална инфраструктура, която би позволила на нейната валута да служи на света“ като щатския долар и че санкциите все още са „изключително важен инструмент“.

На въпрос дали руските активи в САЩ, които бяха замразени след началото на войната през февруари 2022 г., могат да бъдат присвоени и да бъдат използвани за украинската реконструкция, Йелън заяви, че Москва „трябва да плати за щетите“, които е нанесла на Украйна.

Тя призна обаче, че има „правни ограничения за това какво можем да направим със замразените руски активи и обсъждаме с нашите партньори какво може да се случи в бъдеще“.

Още по темта:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.