Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ

Белият дом и Министерството на финансите на САЩ разкритикуваха решението на компанията за кредитен рейтинг Fitch да понижи дългосрочния рейтинг на САЩ от AAA на AA+.

„Категорично не сме съгласни с това решение“, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери. Според нея това „противоречи на реалността“, защото президентът Джо Байдън е довел американската икономика до „стабилно възстановяване“.

Министърът на финансите Джанет Йелън също не се съгласи с решението на Fitch, като заяви, че то е „произволно и се основава на остарели данни“ и че американските държавни ценни книжа остават „най-сигурния и ликвиден актив в света“.

Fitch е една от трите големи агенции за кредитен рейтинг в САЩ заедно с Moody’s и Standard & Poor’s. Във вторник Fitch обяви, че „дългосрочният рейтинг на емитента на чуждестранна валута“ на Вашингтон ще бъде понижен, позовавайки се на проблеми с управлението, нарастващите дефицити и задаващата се рецесия.

Решението „отразява очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на дълга на сектор „Държавно управление“ и ерозията на управлението“ в сравнение с други страни със сходен рейтинг през последните 20 години, „което се проявява в многократни противопоставяния на лимита на дълга и решения в последната минута“, заявиха от Fitch.

Компанията прогнозира нарастващ държавен дефицит, отбелязвайки, че съотношението на дълга към БВП на САЩ в момента е 100,1%, два и половина пъти по-високо от медианата на страните с рейтинг ААА от 39,3%. Fitch също така цитира неотдавнашните увеличения на кредитните проценти на Федералния резерв, „отслабването на бизнес инвестициите и забавянето на потреблението“, за да прогнозира „лека рецесия“ през четвъртото тримесечие на 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.