Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Fitch: Високата инфлация в България вероятно ще отложи въвеждането на еврото

Политическата нестабилност в България заплашва да забави реформите, свързани с Националния план за възстановяване, коментира в анализа си за страната ни Fitch Ratings. Високата инфлация е основната пречка пред приемането на еврото, което вероятно ще се забави след 2024 г.

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 пр. пункта стойностите в  3-те държави с най-ниска инфлация. Това в България обаче едва ли ще се случи, прогнозира кредитната агенция.

12-месечната средна инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който през декември бе на ниво от 13%, е доста над нивото на трите най-добре представящи се страни членки на ЕС през 2022 г. и се очаква това да продължи дори през 2024 г. За разлика от Хърватия, която се присъедини към еврозоната на 1 януари тази година, България е твърде далеч от целта, за да се възползва от премахването на нетипичните стойности.

Това увеличава рисковете от забавяне на приемането на еврото след 1 г. Потенциалът за по-нататъшно забавяне ще зависи от тренда на инфлацията в България и на други места в ЕС, който е несигурен.

Fitch: Високата инфлация в България вероятно ще отложи въвеждането на еврото

България не може да покрие критериите за влизане в еврозоната заради резкия скок на цените у нас, източник: Fitch Ratings

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.