Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

“Флотилия на свободата“ тръгва от Турция, за да подкрепи Газа

Приблизително 1000 лодки ще се съберат в Турция в сряда, преди да се отправят към Газа в опит да пробият израелската блокада и да нарушат морската търговия, влизаща в Израел, съобщи Times of Israel. В интервю за турския новинарски уебсайт Haber7 Волкан Окчу, един от организаторите на протеста, наречен „Флотилия на свободата“, посочи, че лодките ще превозват 4500 души от 40 страни, „включително евреи антиционисти“.

Сред  плавателните съдове ще има 313 лодки с руски активисти и 104 с испански активисти, каза той.

Окчу очаква броят на турските кораби да стигне 1000, и настоя, че инициативата не е свързана с турското правителство.

Активистът посочи пред Haber7, че флотилията трябва да напусне турските брегове в четвъртък. Морският конвой ще направи първа спирка в Северен Кипър, преди да продължи към израелското пристанище Ашдод. Съобщава се, че някои участници във флотилията също ще вземат своите съпрузи и деца на борда.

Окчу каза, че основната цел на операцията ще бъде да предизвика смущения в международните води край израелското крайбрежие на морската търговия, насочена към пристанището на Ашдод, за да се прекъсне доставката на стоки за Израел за една седмица или дори за 10 дни.

Протестната акция напомня опита на „Флотилията за свобода на Газа“ през май 2010 г., която се опита да пробие израелската морска блокада на Ивицата Газа, но беше пресрещната от израелския флот.

След като конвоят отхвърли заповедите на Израел да се пренасочи към Ашдод, израелските командоси се качиха на един от корабите, „Мави Мармара“, който превозваше над 600 пътници. След като бяха посрещнати с яростна съпротива, командосите откриха огън, убивайки 10 турски активисти. По време на нападението бяха ранени десет израелски войници.

След инцидента с „Мави Мармара“ бяха направени опити за няколко други флотилии към Газа, но до голяма степен осуетени от израелските военни и дипломатически действия.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.