Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фон дер Лайен е летяла на частни самолети 80 пъти въпреки „зелената“ политика на ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен продължава често да използва частни самолети въпреки препоръките на ЕС. За последните три години тя е наемала за командировките си частни самолети 80 пъти. Миналата година например тя е използвала частен самолет, нает специално за нейните пътувания, 23 пъти, показва проверка на Der Spiegel.

Според германското списание само няколко от 27-те еврокомисари понякога летят с частен самолет, като през 2023 г. са извършени общо 29 такива полета. Така пътуванията на Фон дер Лайен представляват почти 80% от тези полети. Председателят на ЕК дори е използвала частен самолет три пъти за краткото разстояние между Брюксел и Страсбург, където се намират сградите на Европейския парламент, въпреки че по този маршрут се движи високоскоростен влак.

На европейските длъжностни лица и политици предвид високите разходи и климатичния дневен ред настоятелно се препоръчва да избират да пътуват с влак или редовни полети по време на командировките си.

Фон дер Лайен е пътувала с частен самолет общо 57 пъти през 2021 и 2022 година. Тогава председателят на Европейската комисия оправда толкова големия брой частни полети с факта, че заради пандемията от коронавирус бяха налични значително по-малко редовни полети. Освен това тя заяви, че за разлика от правителствата на много страни, ЕК не извършва собствени полети.

„Срамота е, че шефът на ЕК все още разчита на частни самолети пред лицето на климатичната криза“, коментира Мартин Ширдеван, лидер на левицата в Германия, пред Der Spiegel, който поиска списък с полетите на Фон дер Лайен.

Според него председателят и членовете на Европейската комисия, както и служителите на администрацията на ЕК вече нямат право да летят до дестинации, до които може да се стигне с влак за шест часа.

„Насърчаването на хората с малко пари да пестят енергия, но да летят от точка А до точка Б с частен самолет е рисковано нещо“, каза Ширдеван.

По-рано Фон дер Лайен след заседание на ръководството на Християн-демократическия съюз (ХДС) заяви, че издига кандидатурата си за втори мандат. Както отбеляза председателят на ХДС Фридрих Мерц, решението за номиниране е взето единодушно от членовете на ръководството.

Така ХДС номинира фон дер Лайен за основен кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) на предстоящите европейски избори, като изборът е планиран да се състои на партийната конференция на ЕНП през следващата седмица. Според избора на християндемократите тя трябва да ръководи и новия състав на Европейска комисия като председател след евроизборите.

Фон дер Лайен беше назначена за ръководител на ЕК с решението от срещата на върха на ЕС през юни 2019 година. Тя заема този пост от 1 декември 2019 година. Следващият мандат на ръководителя на Европейската комисия ще продължи от декември 2024 г. до ноември 2029 г.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.