Разследвания и новини без цензура

вторник, 3 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фон дер Лайен получи „Световната награда за мир и свобода“ на фона на въоръжаването на Украйна, локдауните и цензурата в ЕС

Малко политически фигури са направили повече, за да накарат украинците да се бият в кървава прокси война на изтощението срещу Русия, от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Коментарът е на журналиста Ник Корбишли от NakedCapitalism.com по повод връчването на престижната „Световна награда за мир и свобода“ на ръководителя на институция, която подкрепя продължаването на войната в Украйна, която е против мирни преговори с Русия, която помогна за ограничаване на свободата на европейците по време на пандемията с локдауните и масовата ваксинация, както и прокара закон за цензурата онлайн.

На 21 юли група от високопоставени международни адвокати, ръководители на неправителствени организации и политици се събраха в централата на ООН в Ню Йорк, за да присъстват на церемонията по закриването на 28-ия Световен конгрес по право на базираната в САЩ Световна асоциация на юристите. По време на събитието кралят на Испания Фелипе VI и канадският премиер Джъстин Трюдо връчиха на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „Световната награда за мир и свобода“.

Фон дер Лайен започна речта си при приемането на наградата, като очерта дългата история на ЕС в подкрепа на мира в Европа.

Въпреки че ЕС може да е изиграл важна роля за насърчаването на мира в Европа през годините на своето формиране, днешната Комисия на ЕС е странен избор за награда за мир и свобода, като се има предвид, че:

  • Тя е участник в прокси войната, която се води в Украйна, и директно въоръжава украинските сили чрез своя Европейски механизъм за мир
  • Тя наложи единадесет пакета от санкции на Русия, които осакатиха германската и италианската индустрия и подкопават икономическото здраве на целия блок на ЕС
  • Тя също така не е точно твърд защитник на свободата през последните години. През юни 2021 г. ЕК наложи ваксинационния паспорт „Зелена карта“, който беше използван от правителствата на държавите членки на ЕС, за да лишат милиони неваксинирани граждани от основните им права и свободи въз основа на ваксина, която не предотврати предаването на Ковид-19 и която Световната здравна организация сега би искала да превърне в глобален стандарт. Също така е на път да обяви тотална война на свободата на словото в интернет.

Световният конгрес по право се нарича „Давос на правото“. Неговата „Световна награда за мир и свобода“ е най-високото отличие, давано на личности или институции, които са се отличили в насърчаването на „мира чрез върховенството на закона“. Отличието се описва като Нобелова награда за международно право.

Финансиране на война чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира

Европейският механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ) беше създаден от ЕС през 2021 г. за финансиране на инициативи, предназначени за избягване на войни, за насърчаване на мира в други страни и укрепване на международната сигурност. Той беше необходим, защото ЕС няма право сам да финансира военни действия.

Първоначалният бюджет на фонда от 5,5 милиарда евро имаше за цел частично да възстанови на 27-те страни членки разходите за смъртоносни оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване, доставено на други държави за тези цели. Сега бюджетът възлиза на 12 милиарда евро и е пренасочен, така че да може да се използва за подпомагане на Украйна. За Киев вече са отпуснати 4,6 милиарда евро, а миналата седмица ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел очерта планове за изпращане на 20 милиарда евро  в Украйна през следващите четири години. Тази война бележи първия път, когато ЕС доставя смъртоносни оръжия по този начин на трета страна.

Комисията е в процес на създаване на платформа за обществени поръчки за държавите от ЕС за съвместно закупуване на оръжия, като твърди, че обединяването на търсенето ще позволи на членовете на ЕС да осигурят по-добри условия от доставчиците – точно както се случи с платформата за доставка на ваксини срещу Ковид-19 на Комисията. По-добрите условия при закупуването на ваксини от Pfizer, договорени от ЕК, се изразяват в плащане на неустойки от страните членки до 2026 г. за ваксини, които няма да бъдат използвани никога.

Сега държавите членки на ЕС са залети със стотици милиони ваксини срещу Ковод-19, които никой не иска. Само Германия е бракувала 83 милиона дози ваксини срещу коронавирус на приблизителна цена от 1,6 милиарда евро и има още 120 милиона дози, които стоят в складове в цялата страна. И все пак Германия, както и всички останали държави членки на ЕС трябва да продължат да купуват ваксини до 2026 г.

Договорите за ваксини, сключени от Урсула фон дер Лайен, сега са обект на две разследвания от Европейската прокуратура. Както наскоро съобщи белгийският новинарски седмичник Le Vif, в края на юни европейската прокуратура се зае с наказателна жалба, подадена от белгиеца Фредерик Балдан в Лиеж срещу Фон дер Лайен за „унищожаване на публични документи“ (скандалните текстови съобщения между Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла) и „корупция“. В отговор на жалбата лобистката фирма на Балдан, CEBiz, беше отстранена от Европейския регистър на лобистите, въпреки че акредитацията й беше подновена през април.

Цензурата на ЕК

След един месец, на 25 август влиза в сила Законът за цифровите услуги на Европейския съюз. От тази дата всички големи онлайн платформи, социални мрежи и онлайн търсачки ще бъдат задължени бързо да премахват незаконно съдържание, реч на омразата и т.нар. дезинформация. Ако не го нправят, те рискуват глоби до 6% от годишните си глобални приходи.

Кой в ЕС ще определя какво всъщност представлява дезинформация?

Това няма да бъде независим регулатор или съдебен орган. Решаващият фактор за това коя информация ще се приема за дезинформация ще бъде Европейската комисия. Жадната за власт, раздирана от обвинения за конфликт на интереси изпълнителна власт на ЕС, ръководена от Фон дер Лайен. Същата институция, която е в процес на взривяване на икономическото бъдеще на ЕС чрез безкрайните си санкции срещу Русия и която е затънала в “Пфайзергейт“, един от най-големите скандали в 64-годишното си съществуване. Сега Комисията иска да изведе масовата цензура до нива, невиждани в Европа поне от последните дни на Студената война.

В края на миналата година фондацията Electronic Frontier предупреди, че Законът за цифровите услуги в ЕС в сегашната си форма може да има „значително отрицателно въздействие върху правата на потребителите, по-специално върху неприкосновеността на личния живот и свободата на словото“. Европейската комисия е на път да утвърди режим на цензура, който заплашва да сложи край на свободата на словото в Европа. Въпреки това същата Комисия току-що спечели „Световната награда за мир и свобода“.

Източник:Naked Capitalism
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.