Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фон дер Лайен ще се кандидатира за шеф на НАТО

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се кандидатира да замени Йенс Столтенберг, чийто мандат като генерален секретар на НАТО изтича през октомври, съобщи британският вестник The Sun, позовавайки се на дипломатически източник.

Според вестника „редица членове на НАТО“ са предложили кандидатурата на Фон дер Лайен за най-високия пост в блока. В същото време медията цитира британски източници, според които Лондон „вероятно ще наложи вето“ на този ход заради „лошия опит на Урсула фон дер Лайен в управлението на германските въоръжени сили“.

Вестникът съобщи, че британският премиер Риши Сунак подкрепя Бен Уолъс, министър на отбраната на страната, за най-високия пост в НАТО. Уолъс заяви в интервю през февруари, че е доволен от сегашната си позиция, като добави, че ръководенето на НАТО също ще бъде „страхотна работа“.

Докладът посочва естонския премиер Кая Калас и канадския финансов министър Кристия Фрийланд като други възможни кандидати. „Сън“ добавя, че според съобщенията Калас е отказала да бъде номинирана и че Фрийланд, чиято майка е украинка, е „малко вероятно“ да успее, защото Отава досега не е успяла да постигне целта на НАТО да дава 2% от БВП за отбрана.

Фон дер Лайен беше назначена за върховен изпълнителен директор на ЕС през 2019 г., след като шест години беше министър на отбраната на Германия. Работата ѝ в германското правителство е измъчвана от недостиг и забавяне на доставката на оборудване на Бундесвера. „Готовността на армията да се разположи не се е подобрила през последните години, а вместо това се е влошила още повече“, заяви през 2018 г. парламентарният комисар по въоръжените сили Ханс-Петер Бартелс.

Фон дер Лайен оглави антируските санкции на европейския блок и съвместните усилия за обучение и оборудване на украинските военни. Тя също така призова членовете на ЕС да заемат по-твърда позиция към Китай.

Генералният секретар на НАТО се назначава за първоначален мандат от четири години, след като държавите-членки проведат неформални консултации по въпроса.

Мандатът на Столтенберг беше удължен с още една година малко след избухването на войната между Русия и Украйна през февруари 2022 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.