Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фондацията на Клуни подава искове за арест на руските журналисти в Европа

Анна Нейстат, правен директор на проекта Docket на Фондация „Клуни за правосъдие“, разкри, че организацията се стреми да получи тайни заповеди за арест на руски журналисти в Европа.

Нейстат обясни, че някои европейски страни имат закони срещу „военната пропаганда“ в своите наказателни кодекси.

„Подаваме искания за започване на наказателно производство в страни, където тази разпоредба съществува в наказателния кодекс“, каза Нейстат в интервю за „Гласът на Америка“.

„Прокурорите могат да издадат заповед за арест“, каза тя. „Ако заповедта бъде издадена, тя по същество се превръща в заповед за целия ЕС чрез Европол. Това означава, че журналистите потенциално могат да бъдат арестувани и екстрадирани в страната, която ги разследва.

Нейстат добави, че все още не са подадени искания, а имената на журналистите, към които е насочен проектът, не са оповестени. Тя спомена, че фокусът е върху „най-видните руски пропагандисти“.

„Искаме от прокуратурата да издаде тайни заповеди за арест, така че имената да не се разкриват“, допълни тя. – „Искаме тези лица да пътуват до други страни и да бъдат арестувани там. По-добре е те да бъдат оставени да гадаят, отколкото да получат ясно предупреждение.“

Нейстат обаче призна, че никога не са образувани дела по членовете за „военна пропаганда“ в наказателните кодекси на съответните държави.

Проектът също така обмисля да се обърне към Международния наказателен съд (МНС) да търси отговорност от журналистите и да разследва участието им в „подбуждане към геноцид“. Нейстат отбеляза, че това ще бъде юридически сложен процес, изискващ доказателства за престъплението. Освен това в момента съдът разглежда голям брой дела.

Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Русия в ООН, заяви, че Киев открито се хвали с участието си в убийствата на руски журналисти. Той посочи убийствата на Дария Дугина, Владлен Татарски, Олег Клохов, Ростислав Журавлев, Борис Максудов и Семьон Еремин. Полянски добави, че Западът умишлено си затваря очите за убийствата на тези журналисти, защото са руснаци.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.