Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Фонтани от петрол бликат от „изчерпани“ кладенци в Предкавказието

Заместник-директорът на Института по проблемите на нефта и газа Василий Богоявленски смята, че Русия все още има нисък коефициент на добив на петрол.

„Може би сега е станал по-нисък от планирания или изчисления в съветско време. Докато развитите страни, предимно Норвегия и Съединените щати, успяват да извлекат повече от 60% от находища, включително сложни, у нас тази цифра е много по-ниска. Въпреки че това може да се разглежда като един вид положителен момент,” коментира експертът, цитиран от Proeconomics.

Богоявленски разказа, че са проведени експерименти. „В Предкавказието компаниите взеха формално отработени залежи безплатно, отвориха стари кладенци или пробиха нови и оттам започнаха да бликат фонтани точно както преди 100 години. Тоест през последните 50 години налягането е възстановено и находищата могат да се разработват отново. Петролът се повиши, а водата спадна“, каза експертът. Предкавказието обхваща югозападната част на Руската федерация: Южният и Севернокавказкият федерален окръг.

Фонтани от петрол бликат от "изчерпани" кладенци в Предкавказието
Добив на петрол в Русия

Има различни оценки за доказаните петролни запаси в Русия. Повечето оценки включват само запасите в Западен Сибир, които се експлоатират от 1970 г. и доставят две трети от руския петрол. Огромни потенциални резерви обаче има и другаде. През 2005 г. руското Министерство на природните ресурси изчисли, че в Източен Сибир има още 4,7 милиарда барела петрол.

Според официална оценка на наличните ресурси на министерството на природните ресурси на Русия към 2012 г. възстановимите запаси от петрол в Русия по категория ABC1 (доказани запаси) са били 17,8 милиарда тона, а запасите по категория C2 (вероятни и възможни) са били 10,9 милиарда тона.

Още по темата: Американската армия се снабдява с руски петрол въпреки санкциите 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.