Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Forbes: Руската система “Полe-21“ променя курса на американските „Екскалибур“ и те не поразяват целта си

Руските системи за радиоелектронна борба „Полe-21“ заглушават GPS-сигнала на 155-милиметровите управляеми снаряди с увеличен обсег на действие „M982 Екскалибур“, които САЩ доставят на Украйна, съобщи Forbes.

Американският военен анализатор Викрам Миттал посочва, че „конфликтът между Украйна и Русия показа въвеждането на множество нови технологии и много от тези системи повлияха пряко на артилерийските операции“.

„Главнокомандващият украинската армия ген. Залужни идентифицира няколко руски напредъка като източник на проблеми за украинските сили. По-конкретно, руснаците постигнаха успех с техните боеприпаси „Ланцет“, пише американският военен експерт. „Тези изключително точни и компактни дронове са трудни за откриване и работят по непредсказуема траектория на полета, което възпрепятства украинските контрабатарейни усилия“, посочва Миттал.

Освен това руската система за радиоелектронна борба „Полe-21“ заглушава GPS-сигналите, необходими за снарядите „Екскалибур“, изстреляни от украинците. Заглушаването на сигнала води до това, че управляемите снаряди се отклоняват от планирания курс и не поразяват целта си.

„Украйна получи редица системи за радиоелектронна война като чуждестранни военна помощ, които вероятно ще включват GPS заглушаване на сигнала, което ще попречи на руските дронове и прецизни снаряди. Въпреки това съществува текуща технологична еволюция и от двете страни, като руснаците вероятно вече са разработили контрамерки срещу системите за електронна война и блуждаещите боеприпаси, използвани от Украйна“, посочва военният експерт.

Украйна губи по 10 000 дрона месечно заради руските системи за радиоелектронна борба, се казва в доклад, публикуван от британския Royal United Services Institute.

Още по темата: ВВС на Украйна: Руските ракети стават невидими, дроновете им се въртят в кръг и объркват системите за ПВО 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.