Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Формира се нов световен ред в енергетиката – ражда се „петроюанът“

Готовността на Китай да започне да заплаща с китайски юани суровия петрол, който купува от страните от региона на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. „Файненшъл таймс.

„Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути“, отбелязва анализаторът към швейцарската банка „Креди сюис“ (Credit Suisse) Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция.

Китай от известно време увеличава покупките на суров петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които заплаща с националната си валута. Но именно срещата на председателя на Китайска народна република (КНР) Си Цзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив през декември ознаменува „раждането на петроюана“, отбелязва експертът.

„Китай иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар“ чрез стратегия, която предвижда намаляване на плащанията в щатски долари, смята Пожар.

Сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив може да включва съвместно проучване проучване и добив на петрол и природен газ в Южнокитайско море, а също и инвестиции в петролни рафинерии, както и в предприятия от сектора на химическата промишленост.

Ако всички тези проекти бъдат финансирани с юани, то това ще представлява огромна промяна на глобалния енергиен пазар, посочва анализаторът на „Креди сюис“.

Източник:БТА
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.