Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Франция арестува украинка, снимала химически завод с дрон

Полицията във Франция арестува украинка, която е използвала дрон, за да шпионира руски търговски кораб, превозващ торове в северната част на страната, съобщи Le Journal du Dimanche.

33-годишната жена е била задържана, тъй като е управлявала безпилотен летателен апарат над химическия завод „Бореалис“ в нормандския крайречен град Гранд-Кевили, на около 80 километра от брега. Самото съоръжение, което е описано от вестника като „чувствително“, е специализирано в производството на торове.

Украинката е заснела „разтоварването на 11 000 тона амоняк от руски товарен кораб“. Жената е била задържана малко след като е била забелязана от охранителите в обекта, които се обадили в полицията.

Русия е един от водещите световни производители на амоняк, вещество, което играе решаваща роля в производството на торове, което значително подобрява добивите. Въпросът за износа на амоняк попадна в светлината на прожекторите няколко пъти по време на конфликта в Украйна, особено след като ключовият тръбопровод за амоняк Толиати-Одеса беше сериозно повреден в Харковска област. Москва и Киев си размениха обвинения за инцидента.

Докато санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна са насочени към широк спектър от стоки, износът на торове от Москва до голяма степен избегна всякакви ограничения при условие че санкционирани руски лица не участват в него. Санкциите на блока също така не забраняват на държавите от ЕС да предоставят достъп до пристанища на плавателни съдове, плаващи под руски флаг, за целите на вноса или транспортирането на селскостопански продукти, включително торове и пшеница.

Въпреки повтарящите се призиви ЕС да стане по-малко зависим от руските селскостопански продукти, вносът на азот в блока се е увеличил с 34% през 2022-23 г. в сравнение с предходния период, като Русия представлява около една трета от общия растеж, според Евростат.

Още по темата: Какво превозват корабите от Русия за САЩ и кои са руските стоки, без които американците не могат 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.