Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Франция и Германия вземат властта в ЕС, несъгласните държави няма да имат право на вето

Реформа на ЕС, която бележи началото на края на суверенитета на европейските нации, искат Германия и Франция. Те настояват за отнемане на правото на вето в ЕС през тази година. Дебатът предизвика смут през последните месеци, а през последните седмици мярката беше върната на дневен ред. По-малките държави в ЕС се опасяват от край на суверенитета си, тъй като държавите с по-голямо население ще имат право да налагат решения над останалите, независмо дали са съгласни или не.

Франция и Германия са убедени, че през тази година може да бъде постигната мащабна институционална реформа на Европейския съюз, включително премахването на ветото върху гласуванията в Европейския съвет, заявиха пред Euractiv френският министър по европейските въпроси Лоранс Буун и германският държавен министър Анна Люрман.

„Това е една от възможностите, които искаме да проучим, за да запазим позицията си на глобален играч с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС“, каза Люрман.

Тя добави, че „ще бъде важен сигнал в други области на политиката, ако преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство още тази година“ и изрази увереност, че това ще се случи.

Квалифицирано мнозинство се постига, ако са изпълнени едновременно две условия:

  • 55% от държавите членки гласуват „за“ – на практика това означава 15 от 27 държави
  • предложението е подкрепено от държави членки, чието население представлява най-малко 65% от общото население на ЕС.

Двамата министри на Франция и Германия заявиха, че и двете страни смятат за важно да се премахне единодушното гласуване в Европейския съвет в области като външната политика и данъчното облагане преди разширяването на Европейския съюз. Това може да означава например, че Брюксел ще може да въведе плосък данък в целия ЕС или дори да се включи по-дълбоко във войната. В момента дори една държава да не е съгласна с решение на ЕС, тя може да наложи вето. Пример за това е Унгария, която няколко пъти използва ветото си, за да спре репения, които не приема.

Париж и Берлин твърдят, че премахването на ветото е промяна, която е възможна без изменение на договорите на ЕС, точка, горещо оспорвана от редица европейски партии, тъй като това не само ще даде на Брюксел огромна власт, но и на най-големите държави като Германия и Франция. Това впоследствие ще позволи на ЕС да въведе либерална имиграционна политика, зелени правила и различни други прогресивни цели без никакви пречки от страна на Унгария и други по-малки, консервативни нации.

Въвеждането на гласуване с квалифицирано мнозинство би премахнало ветото по външнополитически въпроси, което би означавало, че само 15 от 27-те държави-членки  и 65 процента от населението на ЕС ще вземат особено важни решения в областта на външната и отбранителната политика, засягащи ЕС като цяло.

Лорънс Буун заяви пред Euractiv, че това ще бъде „важна стъпка към по-голяма интеграция и ефективност“.

Въпреки това, естеството на такава система би благоприятствало страни с по-голямо население като Франция или Германия, докато по-малките държави, като Унгария и България, биха загубили възможността да имат думата при вземането на решения в ЕС.

Премахването на принципа на единодушие в областите, в които той все още съществува, за гласуване в Европейския съвет би било равносилно на отнемане на суверенитета на Унгария, Полша, България, Румъния и други по-малки държави.

Полският президент Анджей Дуда отбеляза, че основополагащият принцип на ЕС е братството и сътрудничеството за осигуряване на мир и икономическо развитие. За да бъде възможно това, Дуда смята, че „всички страни трябва да имат думата по ключови въпроси, засягащи развитието на Общността, така че да чувстват, че има справедливост в рамките на Общността и че никоя страна не налага волята си за сметка на другите, като използва институционални средства“.

Херберт Кикъл, председател на Австрийската партия на свободата, която в момента е най-популярната партия в Австрия, смята, че целта на Брюксел е да създаде централизирана супердържава, в която страните-членки все повече губят значението и самоопределението си

„Те искат да отнемат все повече и повече правомощия от националните държави и да ги прехвърлят в Брюксел, за да създадат Съединени европейски щати над главите на своите граждани“, каза Кикъл.

Още по темата: Защо Германия и Франция получават 672 млрд. евро или 80% от всички помощи на ЕС? 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.