Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Франция отказва да изтегли войските си от Нигер

Франция няма да изтегли войските си от Нигер, както поиска новата власт в страната. Париж заяви, че ще запази военното си присъствие в Нигер по силата на пет споразумения за военно сътрудничество, подписани с „легитимните власти“ на западноафриканската държава, а не с новото правителство, което дойде на власт след преврат.

„Франция припомня, че правната рамка за нейното сътрудничество с Нигер в областта на отбраната се основава на споразумения, които са сключени с легитимните власти на Нигер“, се казва в изявление на френското външно министерство. – „Това са единствените, които Франция и цялата международна общност признават“.

Изявлението идва след декларация от четвъртък от Амаду Абдрамане, говорител на лидерите на военния преврат, които свалиха президента на Нигер Мохамед Базум миналата седмица. Според изявлението Нигер едностранно прекъсва военните споразумения с бившите си колониални владетели.

Абдурахамане Чиани, бивш началник на президентската гвардия на Нигер, се обяви за ръководител на преходното правителство два дни след като силите му свалиха администрацията на Базум.

Прекратяването на военните споразумения ще изисква Франция да изтегли 1 000 войници, които е разположила в африканската страна. Около 500 американски войници също са разположени в Нигер, територия, която се разглежда като геополитически значима поради богатите си минерални ресурси (особено уран и злато) и границите със седем държави, включително Либия, Чад и Нигерия.

Нигер, една от най-бедните страни в света, е получила около 500 милиона долара американска военна помощ от 2012 г. насам – най-високата такава цифра от останалите страни в региона. След преврата миналата седмица няколко от западните донори на Нигер спряха програмите за помощ. Чуждестранната помощ представлява около половината от годишния бюджет на Нигер.

В петък Холандия стана поредната западна държава, която се отказа от споразуменията, сключени с предишната администрация на Нигер, като заяви в изявление, че не желае да предоставя подкрепа на извършителите на преврат. Хага заяви, че вместо това ще отклони помощ за Нигер чрез хуманитарни операции, организирани от ООН или други международни организации.

Междувременно Париж заяви в четвъртък, че осъжда „по възможно най-категоричен начин“ спирането от страна на Нигер на френските новинарски организации France 24 и RFI. В изявление, публикувано на уебсайта на външното министерство, се добавя, че ходът на хунтата да ограничи френските медии в страната представлява „авторитарна репресия“.

Френското външно министерство добави в събота, че ще предостави подкрепа на западноафриканския блок, Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), за да гарантира, че военният преврат ще се провали. Министърът на външните работи на Франция Катрин Колона заяви, че лидерите на преврата имат срок до неделя да върнат властта, в противен случай заплахата от военна намеса на ECOWAS в Нигер трябва да се приема „много сериозно“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.