Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Франция разреши на полицията тайно да активира телефонни камери, микрофони и GPS, за да шпионира гражданите

Френските полицаи получиха правомощия за дистанционно активиране на камерата на мобилния телефон, микрофона и GPS на заподозрения, след като парламентът на Франция прие „законопроект за реформа на правосъдието“ в сряда.

Законът позволява геолокацията на заподозрени в престъпления, обхващаща други устройства като лаптопи, автомобили и свързани устройства, които да могат да  бъдат активирани дистанционно, за да записват звук и изображения на хора, заподозрени в тероризъм, както и в престъпления и организирана престъпност, съобщи People’s Gazette.

Според френската група за защита на цифровите права La Quadrature du Net, разпоредбите „предизвикват сериозна загриженост относно нарушенията на основните свободи“ и нарушават „правото на сигурност, правото на личен живот и на лична кореспонденция“.

Депутатите защитиха този ход въпреки общественото недоволство. Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети настоя, че законът ще се прилага само за „десетки случаи годишно“, докато членовете на парламента вмъкнаха изменение, което позволи дистанционното шпиониране само „когато е оправдано от естеството и сериозността на престъплението“ и „за строго пропорционална продължителност“, след като съдия одобри наблюдението.

Депутатите също така настояха, че чувствителни професии, като журналисти, съдии, адвокати, лекари и депутати, няма да бъдат легитимни цели, съобщава People’s Gazette.

Миналия месец Сенатът даде зелена светлина на разпоредбата на законопроекта за правосъдието, която ще позволи на органите на реда тайно да активират камери и микрофони на устройствата на заподозрян.

От 2015 г., когато терористични атаки разтърсиха Франция, страната увеличи правомощията си за наблюдение, а законопроектът „Пазител на печата“ беше оприличен на скандалния американски патриотичен акт.

„Далеч сме от тоталитаризма на „1984“, каза Дюпон-Морети, добавяйки, че „животът на хората ще бъде спасен“ като оправдание за спорния закон.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.